Michala Halásová Kultúra

Honba za pokladmi kraja: Veľká letná hra už odštartovala, získajte pas hľadača

Prešovský samosprávny kraj pripravil na toto leto novinku na podporu cestovného ruchu. Na všetkých návštevníkov kraja čaká veľká letná hra pod názvom Honba za pokladmi Prešovského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Honba za pokladmi kraja: Veľká letná hra už odštartovala, získajte pas hľadača
Zdroj: Dnes24.sk

V našom kraji sa nachádza mimoriadne množstvo jedinečných pamiatok. Ľudia o nich vedia, ale mnohé nikdy nenavštívili. „Honba za pokladmi Prešovského kraja má vyvolať záujem o tieto miesta, podnietiť ľudí k tomu, aby tam vyrazili, spoznali svoj kraj a strávili krásny deň", povedala Veronika Fitzeková, hovorkyňa PSK. Kraj preto vybral 16 rôznych inštitúcií a lokalít, ktoré označil ako poklady PSK. "Patria sem viaceré rôznorodé miesta rozmiestnené po celom území regiónu. Snažili sme sa ich vyberať tak, aby nešlo len o historické pamiatky, ale napríklad aj možnosti zábavy,“ konkretizuje Fitzeková.

Pas hľadača

Každé z týchto miest ponúka návštevníkom nejaký bonus. Môže to byť zľava na vstupnom, ale tiež darček k zakúpenej vstupenke. Pre tých, ktorí sa rozhodnú poklady kraja spoznávať a hľadať systematicky, je pripravený ďalší bonus. „Môžu získať pas hľadača pokladov, do ktorého na každom zapojenom mieste dostanú pečiatku. Keď budú mať v pase minimálne päť pečiatok a vyplnený pas odošlú organizátorom, budú zaradení do žrebovania o zaujímavé ceny, medzi ktorými nechýbajú atraktívne víkendové pobyty v Prešovskom kraji,“ doplnila Fitzeková. Pas hľadača pokladov nájdu záujemcovia v každej pokladnici zapojenej inštitúcie, ale môžu si ho tiež stiahnuť na webovej stránke PSK.

Projekt trvá počas letných prázdnin – štartuje dnes a vyvrcholí 15. septembra. „Chceme, aby nám účastníci napísali svoje pocity a dojmy z navštívených miest, prípadne ponúkli nápady na zlepšenie„, zdôrazňuje hovorkyňa kraja. Vyhodnotenie letnej hry sa uskutoční na prelome septembra a októbra pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu. „Veľmi nás zaujíma, ktoré miesta budú najnavštevova­nejšie, ktoré budú bodovať v hlasovaní, s ktorými budú návštevníci spokojní, aké pripomienky budú mať. Zistíme, koľko ľudí sa do letnej hry zapojilo a skompletizujeme doručené vyplnené pasy hľadačov pokladov, spomedzi ktorých vyžrebujeme víťazov cien“, povedala Fitzeková.

Experiment

Kraj touto letnou hrou experimentuje. „Tento rok chceme vyskúšať, či také niečo návštevníkov zaujme, či sa vďaka tomu vyberú do Prešovského kraja a budú objavovať nové zaujímavé miesta„, pokračuje Fitzeková. „Je možné, že tam návštevníci neprídu hneď toto leto, možno prídu o pol roka, prípadne až na budúci rok. Rozhodne však chceme, aby sa dostali do povedomia, aby sa hovorilo o tom, že v Hanušovciach máme krásny barokový kaštieľ, že v Ľutine sú na jednom mieste sústredené makety poľských i slovenských drevených chrámov, prípadne že v Snine je biokúpalisko, ktoré je raritou, rovnako ako aj hrad so skanzenom v Starej Ľubovni“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM