Monika Vengrínová Správy

Horolezec vypadol do nedostupného terénu. Na lane ho evakuoval záchranársky vrtuľník

Leteckí záchranári zasahovali pri zranenom horolezcovi, ktorý vypadol z Javorového štítu a padal približne desať metrov. Nakoľko sa nachádzal na mieste nedostupnom pre pristátie vrtuľníka, lekár sa k zranenému spustil na lane, na ktorom bol evakuovaný i horolezec s poranenými nohami.

Ilustračný obrázok k článku Horolezec vypadol do nedostupného terénu. Na lane ho evakuoval záchranársky vrtuľník
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu popoludní prijalo stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE požiadavku na zásah vo Vysokých Tatrách približne šesťdesiat metrov pod vrcholom Javorového štítu. „Hlásený bol výpadok jedného z dvojice českých horolezcov. Zranený sa nachádzal na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekára z vrtuľníka preto spustili na lane pomocou palubného navijaka. Muž padal približne desať metrov a mal poranené dolné končatiny,“ informovala Zuzana Turočeková z Air-Transporte Europe.

Po ošetrení bol horolezec spolu s lekárom evakuovaný vrtuľníkom z terénu na lane, pričom počas medzipristátia bol pacient preložený do kabíny vrtuľníka a prevezený do Popradu, kde ho prevzala posádka Rýchlej zdravotnej pomoci. Počas zásahu spolupracovala posádka vrtuľníka s Horskou záchrannou službou.

Popradskí leteckí záchranári počas nedele zasahovali aj v lyžiarskom stredisku Jasná, kde sa zranila 24 ročná rakúska lyžiarka. S poranením hlavy ju vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM