Martin Sýkora Iné športy

Legendárny Hámor: Zdolal aj Dhaulágirí, skompletizoval Korunu Himalájí

Skvelý výkon slovenských horolezcov! Peter Hámor a Michal Sabovčík v pondelok (15.5.) vystúpili na osemtisícovku Dhaulágirí (8161 m) v nepálskych Himalájach.

Ilustračný obrázok k článku Legendárny Hámor: Zdolal aj Dhaulágirí, skompletizoval Korunu Himalájí
Zdroj: Dnes24.sk

Päťdesiatdvaročný Hámor tak uzatvoril takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek. Pre Sabovčíka to bol prvý úspešný výstup na osemtisícovku.

„Dali sme to! Peťova posledná a moja prvá 8000-ka,“ oznámil na svojom facebookovom profile Sabovčík.

Výstup im v uplynulých dňoch komplikovalo počasie a najmä sneh. Ako uviedla Petrova manželka Mária Hámorová, vrch Dhaulágirí je známy nevyspytateľným počasím. Hámor uspel až pri svojom druhom pokuse vyliezť na siedmu najvyššiu horu sveta, svoj prvý pokus prerušil pre smrť jedného z členov expedície.

Zdroj: peterhamor.com

Hlavnému výstupu predchádzali aklimatizačné výstupy na viacero vrcholov v himalájskom údolí Solo Khumbu vrátane Island Peaku a Pumori. Slovenskí horolezci dlhšie zostávali pod horou v kempe a čakali na vhodné podmienky. Počas silného vetra prišli o dva stany, ktoré sa nachádzali v druhom kempe, priblížila Hámorová. O pár dní našli jeden z nich pod vrstvou snehu, druhý sa nepodarilo nájsť.

V nedeľu vystúpili Hámor so Sabovčíkom do výšky 7250 m, kde prespali, tretí člen výpravy Michal Gabriž sa vrátil do základného tábora. Následne sa Hámor so Sabovčíkom rozhodli o výstup na vrchol, ktorý v pondelok úspešne dokončili.

V okolí siedmej najvyššej hory planéty boli v roku 1950 ako prví francúzski horolezci, na horu sa im však nepodarilo vystúpiť. Na vrchol Dhaulágirí sa po prvý raz podarilo dostať až 13. mája 1960 štyrom členom švajčiarsko-rakúskej expedície vedenej Maxom Eiselinom. Spolu s nimi na vrchol vyliezli aj dvaja nepálski výškoví nosiči. V súčasnosti vedie na vrchol hory 15 výstupových trás.

Peter Hámor Daulágirí 05/2017
11
Galéria
Zdroj: peterhamor.com

Peter Hámor je slovenský výškový horolezec a himalájista. Na konte má veľa náročných expedícií a horolezeckých výstupov doma i v zahraničí. Jeho prvou osemtisícovkou bola najvyššia hora sveta, Mount Everest (8848 m n. m.), na vrchol ktorej vystúpil 19. mája 1998. Dosiaľ stál 15-krát na vrcholoch 14 osemtisícoviek. Na najnebezpečnejšiu z nich, Annapurnu (8091 m n. m.), sa mu podarilo vystúpiť ako prvému horolezcovi v histórii z oboch strán. Po prvý raz to bolo v roku 2006, druhý výstup nasledoval o štyri roky neskôr. Zatiaľ je jediný Slovák, ktorý vystúpil aj na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

Zdroj fotografií: peterhamor.com

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM