Peter Handzuš Kultúra

Horskí vodcovia oslavovali. V Tatrách pôsobia už 140 rokov

Slovenskí horskí vodcovia si v sobotu v Starom Smokovci pripomenuli 140 rokov organizovanej činnosti. Pred 140 rokmi vznikol Uhorský karpatský spolok, ktorý následne zastrešil aj horských vodcov, ktorí však vo Vysokých Tatrách vodili svojich klientov už desaťročia či stáročia.

Ilustračný obrázok k článku Horskí vodcovia oslavovali. V Tatrách pôsobia už 140 rokov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Snažíme sa takto stretnúť každoročne a predstaviť verejnosti, ale aj stretnúť sa s priateľmi a klientmi, ktorí trávia s nami čas na rôznych výstupoch,“ uviedol predseda Spolku horských vodcov Michal Gerčák.

Spomienka na zosnulých kamarátov

Sviatok horských vodcov začal už v piatok, kedy si horskí vodcovia na cintoríne v Novom Smokovci uctili pamiatku zosnulých horských vodcov. Naposledy k nim pribudol horolezec, záchranár a horský vodca Peter Šperka. Ten patril do partie horských vodcov, ktorí prispeli k tomu, že slovenskí horskí vodcovia sa v roku 1996 stali členmi Medzinárodnej únie asociácií horských vodcov (UIAGM). V sobotu dopoludnia pripravili vodcovia pre širokú verejnosť lezenie v kameňolome v Tatranskej Kotline pod dozorom horských vodcov.

Svätili laná a cepíny

Sviatok vrcholil v sobotu v Starom Smokovci pri Vile Alica, kde má Spolok horských vodcov svoju kanceláriu. Nechýbalo ani tradičné posvätenie lán a čakanov pred kaplnkou v Starom Smokovci. Pre verejnosť pripravili vodcovia Klauniádu s Teátro komika, vystúpenie goralskej hudby, trampskej kapely Tymián a rockovej kapely Perpetuum Mobile.

Organizátorom Sviatku horských vodcov je Spolok horských vodcov Vysoké Tatry v spolupráci s Národnou asociáciou horských vodcov Slovenskej republiky, Tatranským okrášľovacím spolkom a mestom Vysoké Tatry.

Sviatok horských vodcov začali horskí vodcovia organizovať v roku 1995. Vtedy to bolo ešte len jednodňové podujatie, určené takmer výlučne len pre samotných vodcov. Až neskôr sa z neho stalo podujatie pre širokú verejnosť.

Sviatok horských vodcov
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Sviatok horských vodcov
1
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM