Peter Handzuš Rôzne

Horskí záchranári bilancovali zimnú sezónu: Viac turistov, viac úrazov

Zimná sezóna vo Vysokých Tatrách trvala od januára do apríla. Podmienky na turistiku, lyžovanie a skialpinizmus boli veľmi dobré. To sa prejavilo aj na úrazovosti v slovenských horách.

Horskí záchranári zaznamenali 6-% nárast počtu zásahov oproti predošlej zimnej sezóne, ale až 22-% nárast oproti zimnej sezóne 2009/2010. // „Úrazovosť je priamo úmerná počtu návštevníkov v horách v súvislosti s prírodnými podmienkami. Vždy, keď je menej návštevníkov, je aj menej úrazov. Sezóna bola z pohľadu úrazovosti nadpriemerná,“// zhodnotil riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Najviac úrazov zaznamenali u slovenských návštevníkov, ktorí tvorili viac ako 50 % všetkých úrazov. HZS však podľa Janigu zaevidovala pomerne významný pokles úrazovosti u občanov Českej republiky a Poľska. Počas uplynulej sezóny museli horskí záchranári v jednotlivých oblastných strediskách zasahovať celkovo 1343-krát. Z toho najviac zásahov bolo v oblasti Nízkych Tatier, kde absolvovali celkove 576 záchranných ak­cií.

Oproti minulej sezóne sa zvýšil počet zásahov v Malej a Veľkej Fatre. HZS nezaznamenala žiadne zasypanie človeka lavínou, hoci v horách padol dosť veľký počet lavín.

Poprad24/tasr Foto: hzs

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM