Peter Handzuš Rôzne

Horskí záchranári idú s dobou. Lavínové výstrahy nájdeme v mobiloch

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby so sídlom v Demänovskej Doline, ktoré si v tomto roku pripomína 40. výročie založenia, pripravuje pred blížiacou sa zimnou sezónou spustenie mobilnej aplikácie svojich každodenných informácií o lavínovej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári idú s dobou. Lavínové výstrahy nájdeme v mobiloch
Zdroj: TASR

„Čoraz inteligentnejšie mobilné telefóny sú bežnou súčasťou života, preto sa prispôsobujeme tomuto trendu. Návštevníci našich hôr si budú môcť priamo v teréne zistiť aktuálne lavínové nebezpečenstvo a prispôsobiť mu túry, vyhnúť sa kritickým miestam a zabrániť tak možným nehodám,“ uviedol počas dnešnej medzinárodnej konferencie o pokroku v lavínových predpovediach šéf SLP HZS Marek Biskupič.

Jeho slová podčiarkol dlhoročný lavínový špecialista a člen tímu piatich profesionálnych pracovníkov SLP HZS Milan Lizuch. „Naši predchodcovia vydávali snehové správy a lavínové informácie raz do týždňa vo štvrtok, aby turisti vedeli, čo ich čaká cez víkend a čoho sa majú v horách vyvarovať. V súčasnosti ich vydávame minimálne raz denne, pri zhoršených podmienkach dvakrát. Chceme ešte viac zrýchliť vydávanie našich správ, lepšie ich prezentovať, aby sa čím skôr dostali k tým, ktorí ich v správnej chvíli potrebujú,“ zdôraznil.

„Momentálne u nás nemáme žiadnu mobilnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej by si ľudia mohli kdekoľvek vo svojom telefóne, samozrejme, kde je signál, pozrieť lavínové informácie. Pracujeme na tom a veríme, že to stihneme do začiatku zimy. Pripojíme sa do aplikácie, v ktorej je už Rakúsko a Nemecko. Zo slovenských pohorí v nej budú dostupné informácie o Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách, Malej a Veľkej Fatre,“ dodal Biskupič s tým, že SLP HZS je jediné svojho druhu v rámci krajín V4.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM