Webnoviny - Rôzne

Horskí záchranári predviedli jaskynnú záchranu

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/Martin HavranPOPRAD 8. októbra (WEBNOVINY) – Slovenským horským záchranárom patril dnešný deň počas konferencie Medzinárodnej organizácie horských záchranných služieb IKAR/CISA, ktorá sa od stredy do soboty koná vo Vysokých Tatrách. Záchranári Horskej záchrannej služby si pre svojich kolegov z 38 krajín pripravili ukážku jaskynnej záchrany. Slovenskí záchranári pozvali svojich kolegov do Belianskej jaskyne.

„Keďže predtým boli konferencie v Zermatte a Chamonix, tak latka bola nastavená strašne vysoko, rozhodli sme sa pre atypickú ukážku jaskynnej záchrany, ktorá doteraz na IKAR-e nebola prezentovaná,“ povedal pre SITA riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Jaskynné priestory si slovenskí záchranári vybrali aj preto, lebo tu nehrozí nepriaznivé počasie.

Viac ako 200 horských záchranárov tak mohlo sledovať ukážku záchrannej akcie slovenských horských záchranárov. Jaskynná záchrana je len jednou zo zložiek záchranárskej činnosti horských záchranárov. Jozef Janiga priznáva, že jaskynných záchranných akcií nemávajú horskí záchranári veľa. „Jaskynných záchranných akcií je, našťastie, na Slovensku relatívne málo, aj keď máme viac ako 3 500 jaskýň,“ dodal Janiga. Jednou z posledných väčších akcií bola záchrana českých jaskyniarov v jaskyni Hučiaca vyvieračka v roku 2008.

Viacerí horskí záchranári zúčastňujúci sa na konferencii IKAR/CISA vo Vysokých Tatrách využili možnosť zúčastniť sa na túrach do Vysokých Tatier.

“Tatry sa im veľmi páčia. Väčšina je prekvapená, že v strede Európy sa také krásne hory vôbec nachádzajú, lebo o Slovensku sa mnohokrát v zahraničí vie veľmi málo,“ uviedol Janiga. Medzinárodná konferencia horských záchranárov vyvrcholí v sobotu popoludní valným zhromaždením Medzinárodnej organizácie horských záchranárov IKAR/CISA, kde sa rozhodne o ďalšom smerovaní organizácie. Za nových členov by mali byť prijatí noví členovia Guardia di Financa z Talianska a horská služba z Macedónska.

Na sobotňajšom galavečere odovzdajú slovenskí horskí záchranári „štafetu“ švédskym horským záchranárom, ktorí budú organizovať budúcoročnú konferenciu IKAR/CISA.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM