Martin Sýkora Rôzne

Horskí záchranári varujú: V horách je mimoriadne nepriaznivé počasie!

Zimné počasie ukazuje v podhorí i v Tatrách svoju pravú tvár. Horskí záchranári varujú pred návštevou slovenských veľhôr. V prípade pobytu v teréne, buďte pripravení.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári varujú: V horách je mimoriadne nepriaznivé počasie!
Zdroj: TASR

Varovanie horských záchranárov

„Upozorňujeme turistov, že v nasledujúcich dňoch sa očakáva na celom území Slovenska prechod mimoriadne studeného vzduchu, ktorý so sebou prinesie arktické počasie. Teploty na horách budú dosahovať veľmi nízke hodnoty, ktoré sa budú pohybovať až na úrovni – 25°C, v dolinách môžu byť aj nižšie,“ upozorňujú záchranári prostredníctvom svojej webovej stránky.

Okrem teplôt hrozia návštevníkom nástrahy aj ostatných prírodných živlov. Pohyb vo vysokohorskom teréne je v týchto dňoch mimoriadne nebezpečný.

„Turistom odporúčame, aby zvážili pohyb vo vysokohorskom prostredí, nakoľko SHMÚ vydal výstrahy druhého stupňa na nasledujúce dva dni aj pred silným vetrom, ktorý môže dosahovať v nárazoch 115 – 130km/h. Pocitová teplota sa výrazne zníži,“ odporúča Horská záchranná služba (HZS).

Zdroj: TASR

Byť pripravený na každú situáciu

V prípade, že sa rozhodnete pre návštevu hôr, nezabúdajte na teplé zimné oblečenie, teplé nápoje a ohrevné vrecúška, polohách nad 1500m.n.m. je vhodné lavínové vybavenie. Treba mať na pamäti, že pohyb v týchto poveternostných podmienkach je omnoho namáhavejší a vyčerpávajúcejší aj s ohľadom na presun a čas.

„Horská záchranná služba rovnako neodporúča individuálny pohyb turistov po horách. V arktickom počasí môže mať zablúdenie, uviaznutie aj drobný úraz fatálne následky. Netreba zabúdať ani na 3., zvýšený stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý bol vyhlásený pre oblasť Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatry,“ uzavreli horskí záchranári, pre ktorých sťažené podmienky platia rovnako ako pre nezodpovedných návštevníkov veľhôr.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM