Monika Vengrínová Rôzne

Horský vodca, cestovateľ, účastník mnohých expedícií: Františka Keleho si napokon hory vzali

Od 15-tich rokov bol najmladším horským vodcom v histórii Tatranskej horskej služby. Absolvoval viaceré cesty okolo sveta, bol účastníkom mnohých zahraničných expedícií. Viedol prvú slovenskú severopolárnu expedíciu – Arktický kvet. Jeho smrť zasiahla aj horských vodcov a záchranárov.

Ilustračný obrázok k článku Horský vodca, cestovateľ, účastník mnohých expedícií: Františka Keleho si napokon hory vzali
Zdroj: TASR

František Kele tragicky zahynul v nedeľu pod vrcholom Rysov vo Vysokých Tatrách po tom, čo sa pošmykol na zľadovatenom chodníku. Utrpel vážne poranenia hlavy, záchranárom sa ho už nepodarilo oživiť. Jeho smrť zasiahla nielen jeho najbližších, ale aj horských vodcov a záchranárov.

Je autorom viacerých kníh a cestopisov

„Bol to jeden z predstaviteľov predchádzajúcej generácie, ktorá urobila strašne veľa v oblasti horolezectva, prvovýstupov, objavovania lezenia, či už výškového, alebo športového. Takže je to určite obrovská strata, a to nielen z pohľadu športového, ale aj publikačného,“ konštatoval riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

František Kele je totiž autorom viacerých kníh a cestopisov s množstvom rád a odporúčaní pri horolezeckých výstupoch. „Ľuďom a hlavne našej generácii priniesol naozaj veľa poučenia. Bol to pokojný vyrovnaný človek, veľmi pohodový,“ dodal Janiga.

Bol priekopníkom cestovania, sprievodcovstva, organizovania expedícií do hôr

Keleho poznal osobne aj predseda Národnej asociácie horských vodcov Igor Trgiňa. „Ešte, keď som bol študent, som mal tú česť sa s ním stretnúť, keď sa snažil zorganizovať expedíciu na Severný pól,“ priblížil Trgiňa. Podľa neho si Keleho celoživotná práca zaslúži úctu, keďže mal entuziazmus a ochotu cestovať, objavovať a organizovať cesty. „To bolo podľa mňa na tú dobu obdivuhodné a úžasné, pretože podmienky neboli cestovaniu naklonené, cestovať nemohol hocikto. A už keď chcel niekto cestovať, tak musel, podľa mňa, podstúpiť riadnu štátnu tortúru, aby sa tam dostal,“ zdôraznil Trgiňa. 

Podľa neho mu patrí veľká vďaka a úcta, keďže sa mu podarilo zorganizovať expedície do zahraničia a dostal tam v tomto ťažkom období aj iných ľudí. „On síce nebol oficiálne certifikovaný horský vodca, avšak bol priekopník cestovania, sprievodcovstva, organizovania expedícií do hôr a pod. Myslím si, že je to veľká strata,“ uzavrel Trgiňa.        

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM