Aktualizované Rôzne

Robert Fico podal demisiu: Naďalej bude pôsobiť ako predseda Smeru-SD

Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii predsedu vlády SR. Svoju demisiu podal vo štvrtok do rúk prezidenta Andreja Kisku.

Ilustračný obrázok k článku Robert Fico podal demisiu: Naďalej bude pôsobiť ako predseda Smeru-SD
Zdroj: TASR

Abdikáciu podala aj Ficova vláda, ministri však budú vykonávať funkciu až do menovania nového kabinetu.

Poverenie na jeho zostavenie si z rúk Kisku prevzal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten už hlave štátu doniesol 79 podpisov poslancov, ktorí nový kabinet podporia.

Fico sa rozhodol abdikovať po dvojtýždňovej vládnej kríze, ktorú vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Najskôr odstúpil z funkcie ministra kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), neskôr abdikáciu ohlásil aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Republiková rada koaličnej strany Most-Híd však v pondelok (12.3.) prijala uznesenie, že buď sa s partnermi dohodnú na predčasných voľbách, alebo odídu z koalície. Zároveň tam bola aj veta, ktorá dala predsedníctvu mandát konať, ak sa situácia vyvinie inak. Po rozhodnutí Fica abdikovať sa tak bugárovci rozhodli v koalícii zostať.

Fico svoj odchod podmienil troma požiadavkami: aby bol nový premiér nominovaný Smerom-SD, aby prezident rešpektoval výsledky parlamentných volieb z roku 2016 a aby rešpektoval súčasnú koaličnú zmluvu. Svojimi podpismi už vyjadrili budúcej vláde podporu všetci poslanci Mosta-Híd, Smeru-SD aj SNS. Fico bude naďalej pôsobiť ako predseda Smeru-SD.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM