Peter Handzuš Rôzne

Hosť našiel na lúke mŕtveho medvedíka

Mŕtveho medvedíka našli dnes ráno pri hoteli v Tatranskej Lomnici.

„Pravdepodobne prekážal pri milostných hrách svojej matky medvedice a stal sa obeťou jej partnera,“ priblížil pravdepodobnú príčinu úmrtia medvedíka preparátor z Výskumnej stanice Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) Milan Kornajčík.

Medvedík, samček, sa narodil túto jar, takže nemal viac ako štyri mesiace. Hoci sa zdal drobný, podvyživený podľa Kornajčíka nebol. Vážil 4250 gramov a meral 594 milimetrov. Bezvládne telíčko medvedíka našiel hosť tatranského hotela, ležalo na lúke neďaleko kontajnera, ktorého obsah preskúmali staršie medvede.

„Zahynúť musel včera večer alebo v noci. Hostia hotela videli v jeho blízkosti medvedicu i s dvoma mláďatami. V ten večer videli medvedicu páriť sa so samcom,“ doplnil Kornajčík. Na mŕtvom tele mláďatka sa našli stopy po uhryznutí a silné podliatiny.

ŠL TANAPu odhadujú, že na území TANAPu žije 80 až 100 medveďov. V prírode sa takéto prípady, keď starší medvedí samec usmrtí mladšieho, vyskytujú. Tento je však ojedinelý, pretože mŕtve medvieďa sa našlo v blízkosti hotela.

Text + foto: TASR

mrtvy_meded
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM