Hry, šport a preceňovanie schopností: Záchranári v lete často zasahujú pre úrazy

Leto je v plnom prúde a s ním aj zvýšený pohyb počas hier a všemožných športových aktivít. Na ostražitosť však netreba zabúdať ani počas zábavy s priateľmi.

Ilustračný obrázok k článku Hry, šport a preceňovanie schopností: Záchranári v lete často zasahujú pre úrazy
Zdroj: Dnes24.sk

Záchranári zasahujú v lete najčastejšie u pacientov s úrazmi. Tým najbežnejším u detí i dospelých je úraz hlavy. „Pri deťoch sú úrazy zväčša spôsobené pri rôznych hrách a športových aktivitách a po poranení hlavy si najčastejšie zrania zápästia a ruky," hovorí záchranár spoločnosti Falck Peter Lakomý. K dospelým zase prichádzajú záchranári často aj pre úrazy bedrových kĺbov.

Veľmi často sú záchranári privolávaní k poraneniam kolien či hrudníka, ktoré si spôsobili pacienti pri rôznych športových aktivitách. „Podporujeme všetky pohybové aktivity, avšak chceme zároveň ľudí vyzvať k opatrnosti a nepreceňovaniu svojich schopností. Hlavne ľudia, ktorí sa nevenujú športovým aktivitám celoročne a nevedia tak odhadnúť svoje sily,“ skonštatoval Lakomý.

Samostatnou kapitolou sú dopravné úrazy, vo veľa prípadoch ide o fatálne úrazy alebo ťažké polytraumy s doživotnými následkami. Treba preto dbať na prevenciu. Pri bicyklovaní a korčuľovaní, a nielen popri cestách, má tvoriť bezpečnostná prilba nevyhnutnú súčasť športovej výbavy dieťaťa i dospelého. Pred tzv. „cestnými lišajmi“ športujúcich ochránia chrániče na rukách i nohách. Nielen dospelí, ale aj deti by mali byť oboznámené s pravidlami cestnej premávky, ktoré treba dodržiavať.

V prípade úrazu treba pacienta prehliadnuť a zistiť, či je pri vedomí. Ak nereaguje, na oslovenie ani potrasenie, je pravdepodobne v bezvedomí a treba skontrolovať dýchanie. Ak nedýcha, treba začať s oživovaním. Platí pravidlo 30:2 – opakuje sa 30 stlačení hrudníka a 2 vdychy. Pri deťoch sa najskôr urobí 5 vdychov a potom opakuje 30 stlačení hrudníka a 2 vdychy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM