JAB Rôzne

Huby rastú a rastú... a aj tam, kde by ste to nečakali: Pacienti ich zbierajú v areáli nemocnice!

Táto sezóna je pre hubárov doslova výnimočná. Tento rok jednoducho platí: nemusíte byť ani hubár a ba dokonca nemusíte ísť ani do lesa. V Spišskej Novej Vsi stačí byť pacientom, alebo zamestnancom nemocnice. Alebo len tak sa prehrabať v lístí na námestí...

Ilustračný obrázok k článku Huby rastú a rastú... a aj tam, kde by ste to nečakali: Pacienti ich zbierajú v areáli nemocnice!
Foto: Jana Buvalová

O vydarenej hubárskej sezóne niet pochýb. Huby rastú všade a to doslova. Že z okolitých lesov nosia plné košíky to už nie je nič výnimočné, ale že si huby nazbierate aj pri oddychu v areáli nemocnice, to svedčí o viac ako vydarenej sezóne.

Opečené plávky či praženica z masliakov

Boli sme sa pozrieť na odporúčanie pacientov v nemocničnom parku v Spišskej. Pacienti rehabilitačného oddelenia môžu spojiť príjemné s užitočným. V rámci rehabilitácie sa môžu po parku poprechádzať a aj nazbierať huby, ktoré tam rastú. Ako nám zdravotná sestra prezradila rastú tam rýdziky, plávky, ale aj masliaky. Na otázku či si už aj ona bola nazbierať sa zasmiala. „Ja nemám čas chodiť sem na hríby, ale pacienti mi doniesli,“ povedala.

V čase našej reportáže sme našli sedieť v nemocničnom parku pána Jaroslava. Opýtali sme sa či aj on zbiera v rámci prechádzky huby. „Ležím tu už pár dní, tak som nezbieral. Čo by som s nimi robil. No zajtra idem domov a preto som si nazbieral plávky. Doma si ich opečiem na panvici. To je lahôdka,“ prezradil Jaroslav.

S vydarenou hubárskou sezónou majú skúseností aj návštevy pacientov. „Prišla som pozrieť manžela do nemocnice a počas návštevy som si tu nazbierala toľko masliakov, že bude praženica na večeru,“ priznala sa Mária.

Dubáky rastú aj na námestí

No nie iba v nemocničnom parku rastú hríby. Vypadá to tak, že sa im túto sezónu darí ozaj všade. S nevšedným zážitkom v Spišskej sa s nami podelila Milka. „Išla som s rodinkou do mesta na prechádzku. My sme s manželom sedeli na lavičke a dcéra sa hrala s lístím. Aké bolo naše prekvapenie, keď Laura doniesla v ruke hríb. Dokonca dubák,“ porozprávala nám svoj zážitok Emília.

„Potešili sme sa dubák bol krásny, veľký dokonca zdravý,“ radoval sa otecko. „Nakrájame si ho a vysušíme,“ prezradil svoje plány Peter, čo s dubákom nájdeným uprostred námestia.

Hríby v nemocničnom parku v Spišskej Novej Vsi
6
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM