Slávka Kellová Rôzne

Hudba na plesoch podlieha autorskému zákonu

Plesová sezóna je v plnom prúde, organizátori týchto podujatí by však nemali zabúdať na vysporiadanie autorských práv autorov hudobných diel. Platí to rovnako pre Ples v opere, ako aj pre tanečné zábavy v menších obciach.

Na produkciu hudby, ktorá je podstatnou súčasťou týchto podujatí, platia ustanovenia autorského zákona, od Straussovho valčíka Na krásnom modrom Dunaji, cez swingové a jazzové melódie Glenna Millera, až po rock'n roll a súčasné hity populárnej hudby, to všetko si návštevníci plesov môžu vypočuť, či už v podobe reprodukovanej z hudobných nosičov, alebo aj živej produkcie v podaní interpretov populárnej hudby. Každé hudobné dielo má svojho autora a preto s ním nemožno nakladať bez jeho súhlasu.

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) na základe zmlúv o zastupovaní autorských práv a prostredníctvom recipročných zmlúv so zahraničnými autorskými organizáciami zastupuje 2000 domácich autorov a vydavateľov a viac než milión autorov z celého sveta. Uzatvorením licenčnej zmluvy so SOZA získa usporiadateľ plesu, bálu či fašiangovej zábavy oprávnenie použiť hudbu týchto autorov. Zároveň prostredníctvom SOZA zaplatí autorom hudobných diel ich autorské odmeny, ktoré im podľa Autorského zákona prináležia. Za týchto okolností je potom jeho používanie hudby legálne a v súlade so zákonom.

Výška autorskej odmeny je presne stanovená v Sadzobníku SOZA, v prípade verejných produkcií s hudbou závisí od kapacity alebo celkových nákladov. Usporiadatelia verejných podujatí s hudbou prichádzajú do SOZA aj s vlastnými námetmi ohľadom licencovania hudobných diel. V minulom roku SOZA zohľadnil práve požiadavky malých obcí týkajúce sa organizovania verejných podujatí s hudbou a sadzby pre tento druh použitia boli upravené tak, aby zorganizovanie podujatia nebolo pre malé obce a mestá likvidačné a mohli aj oni potešiť svojich obyvateľov dobrou zábavou.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM