Peter Handzuš Kultúra

Hudba v Poprade má budúcnosť: Na celoslovenskej súťaži dve prvé miesta pre ZUŠku

Dvom tímom zo Základnej umeleckej školy v Poprade sa podarilo zvíťaziť vo finále súťaže v hudobnej náuke Hnúšťanský akord.

Ilustračný obrázok k článku Hudba v Poprade má budúcnosť: Na celoslovenskej súťaži dve prvé miesta pre ZUŠku
Foto: Peter Handzuš

Na Hnúšťanskom akorde súťažia tímy v troch kategóriách. Do jedenásť rokov, do trinásť rokov a do pätnásť rokov. Po minulom roku, keď ZUŠ Poprad na Hnúšťanskom akorde obsadila tretie miesto, sa tentoraz žiaci pripravili excelentne a zvíťazili v dvoch kategóriach. “Zvíťazili sme v kategóriach do jedenásť rokov a do trinásť rokov. Pre našu školu to je veľké ocenenie a odmena. Sme radi, že tu chodia žiaci, ktorí sú ochotní učiť sa viac, ako musia, ktorí sú ochotní tráviť doma čas nad teóriou. Je to pre mňa veľká motivácia aj ako pre učiteľa,” uviedla učiteľka Základnej umeleckej školy v Poprade Gabriela Leštachová Rošková.

Hnúšťanský akord je súťaž z hudobnej náuky, ktorej 20. ročník sa konal v termíne 18.-20.3.2018. Ide o postupovú súťaž, kde sa postupuje cez školské, okresné, krajské až na celoštátne kolo. Súťaž obsahuje otázky z tém ako rytmus, intonácia a rôznych iných hudobných vedomostí. “Dôležitá je samozrejme aj rýchlosť, ako jednotlivé zadania dokážu súťažiaci správne zvládnuť. To je na tom najťažšie, pod časovým stresom dostať zo seba von všetky teoretické vedomosti,” dodala Gabriela Leštachová Rošková, ktorá žiačky na súťaž pripravovala.

Hudba v Poprade má budúcnosť: Na celoslovenskej súťaži dve prvé miesta pre ZUŠku
5
Galéria
Foto: Gabriela Leštachová Rošková

Pre divčatá, ktoré vyhrali v kategórii do trinásť rokov, nie je súťaženie ničím neznámym. Všetky tri hrávajú futbal za FK Poprad a ocenenie na hudobnej scéne hovorí o tom, že sú to naozaj všestranne nadané slečny. “Je to to pre nás veľký úspech. Budeme chodiť na teóriu aj budúci rok, aj keď už nemusíme, aby sme mohli ísť na túto súťaž zase a pokúsime sa získať ďalšie ocenenie,” prezradila jedna z trojice víťaziek Ema Králiková.

Víťazky v kategórii do jedenásť rokov:

Alexandra Barillová
Liliana Sarah Pálová
Alica Králiková

Víťazky v kategórii do trinásť rokov: 

Natália Cimermanová
Ema Králiková
Jana Králiková

Deti, ktoré sa učia hrať na nejaké hudobné nástroje poväčšinou teóriu radi nemajú. Poukazujú dve prvé miesta v súťaži Hnúšťanský akord na to, že pre mladých popradských hudobníkov to neplatí? “Žiaci sa spočiatku naozaj tvária, že ich to nebaví. Keď ale teóriu pochopia a vidia ako funguje v praxi, tak je to už pre ne oveľa ľahšie. Učia sa a chodia tu potom radi. Máme tu veľa takýchto šikovných, talentovaných a múdrych žiakov. Hudba v Poprade má určite veľkú budúcnosť,” skonštatovala Gabriela Leštachová Rošková.

Dievčatá zo ZUŠ Poprad sa zároveň stali víťazkami predsúťaže o titul MUMUDR – Muzikant Mudrlant, ktorý udeľuje slovenský skladateľ Juraj Hatrík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM