Peter Handzuš Rôzne

HZS informuje o výstrahe

Záchranári HZS majú už od skorého rána vyhlásený pohotovostný stav v dôsledku počasia, ktoré dnes nastalo.

Ráno bolo na horách väčšinou polooblačno až zamračené, miestami hmla, v najvyšších polohách Vysokých Tatier mrznúca. Teplota sa pohybovala od –12 st. do 5 st. Zosilnel však vietor a doteraz fúka prudký až búrlivý vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou okolo 75 km/hod., v nárazoch dosahuje silu silnej víchrice s rýchlosťou 100 km/hod., hlavne na hrebeňoch Nízkych Tatier.

Údaje z meteostaníc HZS za posledných 48 hodín zaznamenali iba s menšími výkyvmi v priemere rovnakú rýchlosť vetra vo všetkých oblastiach HZS okrem Vysokých Tatier, kde rýchlosť vetra stúpa. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené riziko padania stromov a zvýšené riziko pre všetkých návštevníkov horských oblastí, ktorí chcú uskutočniť vysokohorské aktivity. Zaznamenali sme už prvé škody na majetku v oblasti Vysokých Tatier a výpadky elektrického prúdu v rôznych oblastných strediskách.

SHMÚ vyhlásil na tento deň 3. stupeň výstrahy vo všetkých horských oblastiach . HZS preto odporúča všetkým návštevníkom horských oblastí, aby vzali do úvahy tieto výstrahy a prispôsobili svoju činnosť a pohyb v týchto oblastiach svojim schopnostiam a poveternostným podmienkam a to nielen dnes, ale aj zajtra, pretože vietor zo svojej intenzity neuberie.

Informáciu pre Poprad 24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM