Martin Sýkora Rôzne

HZS upozorňuje lyžiarov na dodržiavanie pravidiel pri stúpaní hore svahom

Skialpinizmus je čoraz populárnejším športom v horách, podľa Horskej záchrannej služby (HZS) však pri jeho výkone treba dodržiavať viacero pravidiel.

Ilustračný obrázok k článku HZS upozorňuje lyžiarov na dodržiavanie pravidiel pri stúpaní hore svahom
Zdroj: TASR

Hore kopcom po kraji

Šéf HZS Jozef Janiga uviedol, že rozlišujeme skialpinistov, ktorí sa pohybujú po oficiálnych lyžiarskych tratiach a potom takých, ktorí sa vyberú do voľného terénu. „Turisti, ktorí šliapu na lyžiach hore svahom, idú vlastne v protismere lyžiarom a tak vytvárajú istú prekážku. Vždy treba chodiť po kraji zjazdovky alebo za jej okrajom, mali by chodiť za sebou a nie vedľa seba v prípade, ak ide o skupinu, a ak prechádzajú z jednej strany na druhú, treba tak urobiť nad zlomom zjazdovky, aby boli dobre viditeľní,“ vymenoval Janiga. HZS si všimla zvýšený záujem o tento druh športu a v tejto súvislosti pribúda aj úrazov, ktoré musia záchranári riešiť.

Zdroj: TASR

Dodržiavajte pravidlá

Každý prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk má pravidlá, podľa ktorých sa majú návštevníci správať a väčšina ich prispôsobí aj skialpinistom. „Zákaz vstupu na zjazdovky platí v našich strediskách po 16. hodine až do 8.30 h. V prvom rade dbáme na bezpečnosť návštevníkov a chceme predísť stretom lyžiarov alebo kolíziám na zjazdovkách. Máme zlé skúsenosti so vstupom na zjazdovky mimo prevádzkových hodín, keď sa skialpinisti s čelovými lampami vyberú na vlastnú päsť, traverzujú zjazdovku a tak ničia robotu našich pracovníkov na ratrakoch,“ konštatovala Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts. Zároveň sa vystavujú nebezpečenstvu stretu s ratrakmi. Tie sú pri úprave strmších tratí ťahané aj oceľovým lanom, a práve to nemusia skialpinisti v tme vidieť a v nočnej jazde dole sa oň zachytiť.

„Oceľové lano je v tomto prípade extrémne nebezpečné a následky môžu byť často fatálne,“ zdôraznila Fabianová.

Zároveň dodáva, že najmä skialpinisti začiatočníci spôsobujú najviac kolízií so zjazdovými lyžiarmi na svahoch. Križujú a narúšajú svojím správaním chod prevádzky a strmšie svahy často traverzujú pod horizontom, prípadne tam oddychujú. „Aj preto sme v našich strediskách zriadili pred troma rokmi bezpečnostné hliadky, tzv. ski patrol, ktoré dozerajú na bezpečný pohyb po zjazdovke a ich cieľom je aj výchova lyžiarov na svahu,“ doplnila Fabianová. Vyzývajú ich, aby nesedeli za horizontom, nestáli v strede zjazdovky a pomáhajú im zorientovať sa v stredisku. Zároveň pri kolíziách spolupracujú s HZS. Podľa Fabianovej však v tejto súvislosti chýba legislatíva, ktorá by problematiku skialpinistov na svahoch riešila.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM