JAB Rôzne Rôzne

Idete po meste a zrazu zistíte, že tam čosi chýba: Z námestia v Levoči zmizla klietka hanby, čo je vo veci?

Námestie Majstra Pavla v Levoči je známe aj svojou klietkou hanby. V týchto dňoch by ste ju tam však márne hľadali. Čo je vo veci?

Ilustračný obrázok k článku Idete po meste a zrazu zistíte, že tam čosi chýba: Z námestia v Levoči zmizla klietka hanby, čo je vo veci?
Zdroj: TASR

Pranier, ľudovo nazývaný aj klietka hanby, sa na Námestí Majstra Pavla v Levoči v týchto dňoch nenachádza. Kovovú klietku presunuli do Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči, kde ju budú reštaurovať. Na pôvodné miesto by sa mala vrátiť začiatkom leta.

„Klietku hanby čaká v nasledujúcich mesiacoch rozsiahle reštaurovanie, takže ju návštevníci na námestí v Levoči nenájdu," uviedol Kamil Tomčofčík z komunikačného oddelenia mesta Levoča. Reštaurátorské práce na pranieri vykonávajú v oblastnom ateliéri, kde obnovia vrchnú časť kamennej hmoty šesťuholníkového tvaru. Tá bola vo veľmi zlom stave a hrozilo, že dôjde k uvoľňovaniu kovových častí klietky.

Pranier bol na svoje miesto osadený v roku 1933 a podľa Tomčofčíka sa odvtedy na ňom žiaden väčší reštaurátorský zásah nerobil. Na svoje pôvodné miesto by mala byť klietka hanby podľa vedenia mesta umiestnená pred hlavnou turistickou sezónou. „Do začiatku mája by mali byť všetky práce ukončené," doplnil Tomčofčík.

Financovanie na reštaurovanie kultúrnej pamiatky v centre mesta poskytla samospráve nadácia súkromnej banky. „Z nadácie sme získali 4000 eur, mesto z vlastných zdrojov investuje do ďalšieho reštaurovania 1000 eur," doplnil Tomčofčík. Po návrate na námestie bude klietka nasvietená, podobne ako ďalšie historické pamiatky v meste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM