Marián Handzuš Rôzne

J. NAGY: Požiadavka zastaviť stavebné činnosti v Tatrách je boľševická

Výzvu na zastavenie stavebných činností s významným dopadom na prírodu národných parkov až do prijatia ich zonácie podľa medzinárodných štandardov, ktorú v stredu 15. februára poslalo vyše 50 environmentalistov ministrovi životného prostredia Józsefo

** „Tam sú požadované veci, ktoré absolútne nemáme v kompetencii,“** povedal Nagy s tým, že s odbornou obcou ministerstvo túto záležitosť preberalo a dodnes nikto nepredložil výhrady k činnosti.

Environmentalisti zároveň v otvorenej výzve žiadali o preskúmanie predchádzajúcich rozhodnutí a stanovísk dotknutých orgánov a organizácií v rezorte životného prostredia. Upozornili, že v poslednom období v národných parkoch prebehlo mnoho hodnotení lyžiarskych stredísk podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.** „Proces EIA v nich vyznieva ako fraška produkujúca množstvo papiera popísaného frázami a nič nehovoriacimi vetami s jediným účelom – povoliť posudzované činnosti bez ohľadu na reálnu významnosť ich vplyvov na prostredie,“** myslia si.

Ministerstvo podľa Nagya neregistruje žiadny oficiálny ani neoficiálny podnet k EIA ani žiadne iné sťažnosti.** „Nechápem preto, prečo táto komunikácia musí ísť cez médiá. Posudzovatelia EIA majú fungovať podľa zákona, ak nefungujú, treba to vyšetriť, ale ja nemám žiadny takýto podnet,“** dodal s tým, že environmentalisti klopú na zlej adrese a na otvorené dvere. Pripomenul, že ak stavebné činnosti zastavia miestne úrady, vtedy to bude v poriadku.** „Boľševické je, keď to robí štát,“ **dodal.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM