Jarmok v Spišskej Belej: Všetko o zemiakoch už po jedenástykrát
Spišská Belá je mesto, ktoré má jarmok zakotvený v historických právach. Dlhé roky jarmoky tu boli, no potom sa vytratili. Pred jedenástimi rokmi opäť vznikla prirodzená potreba mať jarmok, ale to sa už začala písať tradícia Spišského zemiakarského jarmoku.
„Keď sme chceli oživiť tradíciu jarmokov, vynorila sa otázka, či mať klasický jarmok, ako je dnes bežné v mestách, z ktorého sa vytráca tradičnosť alebo to spojiť s niečím historickým, typickým pre dané územie, naše mesto. Tak sme si povedali, že to urobíme v spolupráci s poľnohospodármi, ktorí mali záujem oslavovať dožínky. Rozhodli sme sa, že budeme mať jarmok, zároveň oslávime zber úrody a možno aj odprezentujeme nejaké problémy a požiadavky zemiakarstva na našom území a zároveň sa ľudia zabavia a bude to mať nejakú spoločenskú a kultúrnu rovinu,“ povedal primátor Štefan Bieľak o myšlienke, s ktorou do organizovania zemiakarského jarmoku pred jedenástimi rokmi v Spišskej Belej šli.
Odborníci z celého Slovenska
Spišský zemiakarský jarmok v meste Spišská Belá je podujatie, na ktorom sa prezenujú pestovatelia zemiakov a poľnohospodári z celého Slovenska. Popri výstave zemiakov od profesionálních pestovateľov tam bola aj výstava záhradkárov, kde sa prezentovali miestni záhradkári z okresov Kežmarok a Poprad.
Skvelá kuchyňa aj sprievodný program
Jarmok v Spišskej Belej je aj o prezentácii klasickej domácej kuchyne. „Bola tam možnosť vyskúšať všetky možné druhy jedál. Takže tento rok to bolo pestré a možno najpestrejšie za posledné obdobie. Boli tu aj miestni prevádzkovatelia reštaurácií, ktorí ponúkali rôzne zemiakové špeciality, prezentoval sa aj klub dôchodcov z nášho mesta, ktorý piekol zemiaky, varil zemiaky a ponúkal rôzne zemiakové špeciality, či zemiakové polievky,“ pokračoval Bieľak.
Cez deň sa na pódiu vystriedalo množstvo folklórnych súborov a skupín. Vrcholom programu bolo vystúpenie Pavla Hammela a Juraja Buriana. Počas celého jarmoku prebiahali pre vystavovateľov aj verejnosť rôzne súťaže, ktorých hlavnou témou boli zemiaky.
„Chceme aj takýmto spôsobom poukázať na skutočnosť, že zemiak tu zatiaľ je a všetci ho berieme ako samozrejmosť, ale pomaly sa začína z našich polí vytrácať. Ľudia viac zemiaky nakupujú ako pestujú, ale je otázka, či ich bude od koho v budúcnosti nakupovať,“ uzavrel primátor Spišskej Belej.
Súťaž v škrabaní zemiakov:
1. miesto: Ján Ferenčák, prednosta Obvodného úradu v Kežmarku
2. miesto: Peter Duda, starosta obce Veľká Lomnica
3. miesto: Pavol Slovík, lekár a poslanec Prešovského samosprávneho
kraja
4. miesto: Peter Chudík, predseda Prešovského samosprávneho kraja
5. miesto: Jozef Harabin, primátor mesta Spišská Stará Ves a poslanec
Prešovského samosprávneho kraja
Súťaž v jedení zemiakov:
1. miesto: Mária Reľovská (obec Kolačkov)
2. miesto: Mária Jozefíková (obec Kolačkov)
3. miesto: Ladislav Gmuca (obec Spišské Vlachy)
Súťaž o najväčší zemiak:
1. miesto: Ján Podoba – hmotnosť zemiaka: 1,351 kg (odroda
Silvana)
2. miesto: Lýdia Bachledová – hmotnosť zemiaka: 1,251 kg (odroda Red
Anna)
3. miesto: Ing. Jaroslav Mikula – hmotnosť zemiaka: 1,119 kg (odroda
Mariola)
Vedomostná súťaž „Zemiak, náš druhý chlieb“
súťažili žiaci SOŠ, Kušmierska brána 2, Kežmarok
1. miesto: Ľudmila Mojcherová, Kristína Dľáková
2. miesto: Jozef Franek, Ján Zibura
3. miesto: Anna Kriaková, Matúš Giacek
Miss odroda:
1. miesto: RED ANNA (Slovsolanum družstvo, Spišská Belá)
2.miesto: MALVINA (firma VŠÚZ a.s.)
3.miesto: BARBORA (Slovsolanum družstvo, Spišská Belá)
Súťaž o najchutnejší zemiak:
1. miesto: odroda TERKA (Slovsolanum družstvo, Spišská Belá)
2. miesto: odroda MALVINA (firma VŠÚZ a.s.)
3. miesto: odroda AGILA (firma Norika s.r.o. Košice)