Peter Handzuš Rôzne

Jaskyniari hodnotili uplynulý rok na Speleomítingu

Už po dvadsiatykrát sa v dome kultúry vo Svite uskutočnilo v sobotu (9.4.) stretnutie jaskyniarov Slovenskej speleologickej spoločnosti – Speleomíting.

„Každoročne sa tu stretávajú nielen slovenskí jaskyniari, ale aj naši kolegovia z Poľska, Česka i obdivovatelia tejto záľuby. Po celý deň sa premietali na veľkom plátne filmové príspevky jaskyniarov, sprevádzané voľným rozprávaním o svojich objavoch, expedíciách, archeologických objavoch v jaskyniach i novinkách z oblasti speleológie. Vo vestibule domu kultúry bola zase vystavovaná mapová a fotografická dokumentácia,” povedal organizátorka Speleomítingu Oľga Miháľová.

Ako dodala, každoročne sa po zahájení programu oceňujú najväčšie objavy, najúspešnejší jaskyniari. „Ocenenia dostali jaskyniari zo Spišskej Belej za objavy v jaskyni Javorinka, speleocluby UK Bratislava, Cassovia a Minotaurus za objavenie doteraz neznámych troch kilometrov v jaskyni Mesačný svit vo Vysokých Tatrách, čím sa táto jaskyňa stala druhou najdlhšou na Slovensku,“ dodala Miháľová.

Ku koncu roka 2010 Slovenská speleologická spoločnosť evidovala 791 členov. Počas roka pribudlo 51 nových členov. Celkový počet skupín a klubov na Slovensku je 49.

Zásluhou dobrovoľných jaskyniarov počet evidovaných jaskýň v Slovenskej republike už prekročil hranicu 6000 a zmeny nastali aj v rebríčkoch najdlhších a najhlbších jaskýň u nás. „Výrazné postupy a objavy sa dosiahli v Nízkych Tatrách pri prieskume Demänovských jaskýň najmä jaskyňa Štefanová, vo Vysokých Tatrách v jaskyniach Mesačný tieň a Javorinka, v Červených vrchoch v Tichej jaskyni, v menšej miere i v mnohých ďalších slovenských jaskyniach,“ doplnila Miháľová.

Naši jaskyniari mali skvelé výsledky na lokalitách a expedíciách zahraničí, kde tvorili dôležitú súčasť medzinárodných tímov, ako napríklad v chorvátskom Velebite a slovinskom Canine, či v cenotoch na mexickom polostrove Yucatán. „Za objavy v zatopených jaskyniach v tejto lokalite bol na Speleomítingu ocenený Daniel Hutňan. Pavol Barabáš zase dostal čestné uznanie za propagáciu jaskyniarstva,“ uzavrela Miháľová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM