Monika Vengrínová Rôzne

Je pre vás Prešovský kraj tým najkrajším? Zachyťte ho vo fotografiách a vyhrajte

Príroda, ľudia, hrady, zámky, hory, šport, kultúra... Prešovský kraj je fotogenický a nádherný. Práve preto Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska vyhlásila súťaž o najkrajšie fotografie tejto časti našej krajiny. Pridáte sa?

Ilustračný obrázok k článku Je pre vás Prešovský kraj tým najkrajším? Zachyťte ho vo fotografiách a vyhrajte
Zdroj: TASR

Prostredníctvom súťaže Choď a foť chce ukázať miesta, ktoré môžu zaujať turistov a zdôrazniť turistický potenciál regiónov. Zapojiť sa môžu amatérski aj profesionálni fotografi. Spoločným motívom sú krásy a zaujímavosti severovýchodného Slovenska, teda Prešovského kraja. Pre víťazov sú pripravené zaujímavé ceny.

„Máme množstvo prírodných, kultúrnych aj historických zaujímavostí, ktoré lákajú turistov a samozrejme i fotografov. Fotosúťaž má ukázať tie miesta, ľudí a okamihy, ktoré fotografov zaujali a sú pre nich výnimočné. Aj takto môžeme verejnosti ukázať krásy kraja a lákať ich na návštevu,“ predstavil zámer súťaže riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Prešovský kraj je mimoriadne fotogenický

Súťaž začína príznačne 20. marca, v deň kedy dôjde k čiastočnému zatmeniu Slnka, a tak sa mnoho fotografov vyberie na lov za fotografickými zábermi. Koniec súťaže je naplánovaný na 5. september 2015. Víťazov vyberie odborná porota, ktorej predsedom bude známy fotograf Ján Štovka.

„Pre fotografa je Prešovský kraj určite najkrajší – od prírody, cez ľudí, pamiatky. Na tak malom území je tu toho veľmi veľa,“ zhodnotil fotografické možnosti kraja Ján Štovka, ktorý má na konte mnoho ocenení. Minulý rok získal v prestížnej medzinárodnej súťaži Spider Awards tretie miesto v kategórii reklamných fotografií a ďalšiu jeho fotografiu ocenila porota čestným uznaním.

Svojho favorita vyberie i verejnosť

Porota vyberie víťazov v kategóriách „Príroda“ (hory, lúky, pastviny, vodné plochy, nádrže, vysokohorské plesá, krajinky…), „Kultúra, tradície a história“ (his­torické objekty – hrady, zámky, kaštiele, mestá, námestia a ľudia nášho kraja), „Šport a športové aktivity“ a Black & white. Svojho favorita vyberú i fanúšikovia Severovýchodu Slovenska na Facebooku. Fotografie uvidí verejnosť na sociálnych sieťach a na propagačných materiáloch.

Súťažné zábery musia byť nasnímané na území Prešovského kraja v časovom rozpätí 1. január – 5. september 2015. „Fotografia má veľkú silu. Na území, ktoré sa tiahne od Tatier cez Pieniny, Spiš, Šariš až po hranice z Ukrajinou je rozhodne čo fotiť. Veríme, že mnohé fotografie budú slúžiť aj ako inšpirácia na návštevu alebo strávenie dovolenky v Prešovskom kraji,“ dodal Martin Janoško.

Propozície a viac informácii nájdete na webe KOCR Severovýchod Slovenska. Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutoční na oslavách Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré sa tento rok uskutočnia 26. septembra v Levoči.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM