Hokej

Je to potvrdené! Tipsport ligu rozšíria tímy MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec

Slovenská hokejová Tipsport Liga sa od nasledujúcej sezóny rozšíri o dvoch maďarských účastníkov - MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec.

Ilustračný obrázok k článku Je to potvrdené! Tipsport ligu rozšíria tímy MAC Budapešť a DVTK Jegesmedvék Miškovec
Foto: Rastislav Búgel

Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave to potvrdil šéf Pro-Hokeja Richard Lintner. Od septembra tak bude mať Tipsport Liga dvanásť členov. Pilotný projekt je zatiaľ na jednu sezónu.

„Stretli sme sa tu na to, aby sme oficiálne potvrdili to, o čom sa už niekoľko týždňov či mesiacov diskutuje. Tipsport Liga sa prvýkrát stane ligou, ktorá bude mať medzinárodný presah a týmto krokom jednoznačne potvrdí takú dominanciu medzi športovými ligami v regióne. Všeobecne je to dobrá správa pre slovenský hokej. Zdvihneme športovú úroveň našej ligy i spoločenskú prestíž. Taktiež zvýšime záujem fanúšikov aj obchodných partnerov o našu ligu,“ uviedol Lintner.

Zatiaľ na jednu sezónu

Pilotný projekt zatiaľ platí len na sezónu 2018/2019, no Lintner verí, že spolupráca bude pokračovať aj ďalej a liga sa bude ešte rozširovať. „Formálne je to na jednu sezónu, ale všetko nastavujeme k tomu, aby sa v tom mohlo pokračovať. Naša ambícia je rozšíriť sa aj o ďalšie top kluby z blízkych krajín.“ Podľa jeho slov má spolupráca veľký prínos pre Tipsport Ligu i všetky kluby aj z pohľadu financií. Peniaze by mali priniesť predaj televíznych práv pre maďarský trh, na svete je už dohoda o predaji istého balíka reklamného priestoru a oba maďarské tímy museli zaplatiť vstupný poplatok.

Nasledujúca sezóna tak bude mať 55 kôl základnej časti. Každý tím, vrátane maďarských, navyše odohrá aj dva zápasy so slovenskou reprezentáciou do 20 rokov. Keďže liga bude mať 12 účastníkov, bude sa hrať aj kvalifikácia pred play off, do ktorej sa zapoja mužstvá na 7.-10. mieste a o postup do štvrťfinále si zahrajú série na tri víťazné zápasy. Maďarské kluby môžu vyhrať ligu, no nemôžu sa stať majstrami Slovenska, takže k Poháru Vladimíra Dzurillu vznikne druhý pre víťaza súťaže. Najhorší slovenský tím bude bojovať o udržanie v baráži s víťazom I. ligy v sérii na štyri víťazstvá.

Skorší koniec základnej časti

Súťaž odštartuje 14. septembra, čo je o týždeň neskôr ako doteraz, no ZČ sa skončí už koncom februára.

Dôvodom sú budúcoročné MS na Slovensku a s nimi spojená potrebná rekonštrukcia štadióna v Košiciach. „Aj preto sa veľa zápasov bude hrať počas týždňa. Nie je to ideálne smerom k sociálnym návykom, ktoré sme sa snažili vybudovať, ale rozhodli sme sa ísť touto cestou. Maďarské kluby budú hrať vždy jeden doma a jeden vonku, čo nahráva televíznemu pokrytiu. Na Slovensku bude vysielať zápasy RTVS, na druhej strane ešte rokujeme,“ uviedol Lintner.

Oba maďarské tímy splnili finančné a administratívne podmienky na vstup do súťaže a ako povedal Lintner, dostali aj súhlas od všetkých jej slovenských členov. Rokovania, ktoré trvali už dlhšie, tak vyústili do úspešného konca.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Spoluprácu si obe strany vyskúšali už v uplynulom ročníku počas Vyšehradského pohára. Ten sa bude konať aj tento rok a Lintner momentálne rokuje aj o účasti poľských tímov. Malo by ísť o Tychy a Katovice. „Na tému zahraničných účastníkov v Tipsport Lige sa viedla dvojročná diskusia na pôde športovej rady a tá viedla k všeobecnej dohode všetkých účastníkov o záujme vstúpiť do takéhoto projektu. Najväčší prínos k objektívnemu pohľadu na reálnu spolupráca bol Vyšehradský pohár. Spoznali sme pri ňom, o aký produkt by mohlo ísť z pohľadu marketingu a aj divákov. Finále v Nitre bolo vypredané a bol to vynikajúci športový zážitok,“ pokračoval Lintner.

Moderná infraštruktúra v Maďarsku

„Slovensko, ktoré je bezpochyby súčasťou svetovej hokejovej elity, bolo pre nás dlho nedosiahnuteľné. Teraz spolupracujeme ako partneri na jednej úrovni. Rozvoje profesionálneho hokeja v Maďarsku, no najmä v Miškovci a MAC Budapešť bol obrovský. Oba kluby majú modernú infraštruktúru a slušných fanúšikov,“ povedal generálny sekretár Maďarskej hokejovej federácie Sipos Levente.

Obom klubom pomohol maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý svojím podpisom odsúhlasil dotácie vo výške 600 miliónov forintov (cca 1,883 mil. eur) na podporu maďarského hokeja. Peniaze by mali ísť na podporu športových, strategických a rozvojových aktivít. Ich súčasťou bol práve aj štart klubov DVTK Jegesmedvék Miškovec a MAC Budapešť v Tipsport Lige.

O medzinárodnej spolupráci v rámci najvyššej súťaže sa špekulovalo už dlhšie. V minulosti sa najviac uvažovalo o spoločnej československej lige, či účasti niekoľkých slovenských klubov u susedov, neskôr o rozšírení domácej ligy o kluby z Poľska, či Maďarska a špekulovalo sa aj o odchode niektorých slovenských tímov do rakúskej EBEL ligy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM