Samospráva

Jedinečná v strednej Európe: Karta Kežmarčana poskytne zľavy aj vernostný systém

Mestská karta po troch rokoch uzrela svetlo sveta. Určená je všetkým Kežmarčanom a žiakom tunajších základných škôl. Jej držiteľom poskytne zľavy i vernostný systém.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná v strednej Európe: Karta Kežmarčana poskytne zľavy aj vernostný systém
Zdroj: Mesto Kežmarok

Vedenie mesta Kežmarok začalo mestskú kartu riešiť už pred tromi rokmi. Má pomôcť mikroekonomike a zároveň odmeniť obyvateľov Kežmarku. „Vďaka karte majú občania zľavu na letné kúpalisko, rovnako bude fungovať aj na zimnom štadióne na verejnom korčuľovaní. Deti môže naučiť hospodáriť s peniazmi a prispieť ku finančnej gramotnosti. Rodičia uvidia za čo ich deti peniaze minuli,“ v stručnosti priblížil mestskú kartu primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

„Toto je pilotný projekt, niečo podobné neexistuje nikde v strednej Európe. Výnimkou je Bratislava, projekt bol spustený pred niekoľkými rokmi, ale dostal sa do útlmu, práve kvôli tomu, že karta nebola multifunkčná. Kežmarská karta takou je, keďže je zároveň aj platobnou kartou. Karta je určená len pre obyvateľov mesta Kežmarok. Jedinou výnimkou sú žiaci základných škôl, ktorí túto kartu tiež dostanú a budú môcť ňou platiť, napríklad v školskom bufete,“ doplnil Lukáš Bednár, riaditeľ projektu.

Pilotnou školou, kde bol tento systém zavedený, je Základná škola (ZŠ) Grundschule Hradné námestie. „S kartou pre žiakov máme zabezpečený dochádzkový systém v škole a žiaci si môžu cez ňu kupovať tovar v školskom bufete. Aktuálne pracujeme na tom, aby sa karta mohla použiť aj v rámci školského stravovania. Vďaka tomu chceme vidieť, koľko detí prišlo do školy, koľko z nich má nárok na obed a nakoniec koľko detí na tom obede naozaj bolo. S vedením mesta sme sa dohodli, že karty dostanú nielen kežmarskí žiaci, ale aj tí mimokežmarskí, aby vedeli využívať tieto výhody,“ povedal riaditeľ ZŠ Miroslav Beňko.

O mestskú kartu môže požiadať každý Kežmarčan v Kežmarskej informačnej agentúre, ktorú získa po predložení občianskeho preukazu bezplatne. „Následne je potrebné kartu aktivovať na internete v klientskej zóne. Všetky dôležité informácie sú v informačnom letáku a na stránke karta.kezmarok­.sk,“ uviedol Marek Kollár z Kežmarskej informačnej agentúry. „Dobíjanie kariet bude jednoduché, a to cez bankový účet a klientskú zónu. Všetky prevádzky, kde ňou bude možné platiť budú označené nálepkami,“ uzavrel primátor Ferenčák.

Výhodami karty bude tzv. cashback, teda vrátenie zľavnenej sumy na kreditné konto karty a v príprave je bodový vernostný systém. Kartu akceptujú všetky terminály mestských organizácií a niekoľko súkromných podnikateľov v meste. Počet terminálov, organizácií a podnikateľov však bude postupne pribúdať.

Zdroj: Mesto Kežmarok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM