Tlačové správy

Jedinečný projekt kvartánov z „nového gympla“ v Poprade: S rovesníkmi z Detroitu napísali knihu

Kvartáni z „osemročiek“ Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade sa spojili so svojimi rovesníkmi z USA. A výsledok je fantastický.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný projekt kvartánov z „nového gympla“ v Poprade: S rovesníkmi z Detroitu napísali knihu
1
Galéria

Žiaci kvarty B osemročného gymnázia na hodinách anglického jazyka pod vedením učiteliek Patrície Folvarčíkovej a Daniely Škurlovej nadviazali medzinárodnú spoluprácu s Frontier International Academy v americkom Detroite (štát Michigan). Kvartáni pripravovali projekt s rovesníkmi, ktorí síce žijú v USA, ale pochádzajú z Jemenu alebo Bangladéša. Výsledkom je online kniha ​This Is Us ​(​Toto sme my​), ktorá okrem rôznych textov obsahuje aj videá a dokonca sa dá prehrať ako audio kniha. Viac sa dozviete z rozhovoru s koordinátorkou projektu Patríciou Folvarčíkovou.

Čo bolo cieľom projektu?

Cieľom bolo vytvoriť priestor pre spoluprácu, zmysluplné a autentické využitie jazyka, oboznámiť sa s kultúrami jednotlivých krajín, rozvíjať zručnosti a kompetencie človeka 21. storočia. Filozofiou projektu bol „asset-based approach” – dať študentom príležitosť ukázať svoje prednosti namiesto poukazovania na to, čo nevedia a aké chyby robia. Dôraz sa kládol na výhody oboch skupín študentov, a to ovládanie viacerých jazykov, ktoré im umožňuje globálne sa vzdelávať a komunikovať.

Ako ste postupovali pri tvorbe projektu?

Proces tvorby knihy mal niekoľko krokov. Najskôr žiaci oboch škôl napísali otázky, ktoré ich o druhej krajine, respektíve krajinách zaujímali. Otázky boli naozaj pozoruhodné, keďže kultúra spolupracujúcich žiakov je úplne odlišná. Napríklad žiaci z USA sa zaujímali, aké náboženstvá máme na Slovensku, či tu máme Moslimov, čo si o nich myslíme, aké sú typické zamestnania na Slovensku alebo ako u nás vyzerajú školy. Slovenskí študenti zas chceli vedieť, aké jedlo jedia v Bangladéši, či tam žiaci nosia uniformy, ako fungujú školy v Bangladéši a Jemene alebo odkedy musia ženy nosiť hidžáb (pokrývku hlavy).

Následne z otázok vznikli názvy článkov, ktoré si žiaci medzi sebou rozdelili a pracovali samostatne alebo vo dvojiciach. Koncepty textov si žiaci navzájom okomentovali (slovenské v USA a americké u nás), upravili a výsledkom je kniha ​This Is Us o Jemene, Bangladéši, USA a Slovensku. Každý článok žiaci doplnili zaujímavými obrázkami a videami zachytávajúcimi život v danej krajine. Celá kniha je napísaná v anglickom jazyku, texty sú autentické, bez zásahov učiteliek.

Ako na projekt reagovali slovenskí žiaci? Páčil sa im?

Veľmi sa im páčil, už od začiatku prejavovali veľký záujem o spoluprácu. Aj v súčasnosti sú nadšení a tešia sa na každé online stretnutie s americkou stranou. Svedčia o tom vyjadrenia niektorých žiačok.

„Bolo priam neuveriteľné spolupracovať s ľuďmi z inej krajiny. Som šťastná a zároveň pyšná, že sme to urobili. Získala som veľa informácií o žiakoch z Michiganu. Chcela by som znova niečo také urobiť,“ zhodnotila ​Veronika Bothová.

„Podľa môjho názoru bol tento projekt skvelý. Myšlienka spolupráce žiakov z rozdielnych krajín s úplne odlišnou kultúrou je skvelá,“ pridáva sa ​Lucia Gerberyová

„Dozvedela som sa, ako svoj „študentský“ život prežívajú moji rovesníci na opačnej strane sveta. Zaujímavé bolo vyskúšať si napísanie skutočnej knihy. Nie je to ľahké,“ ​poznamenala k projektu Romana Števčeková

Chcete v tejto medzinárodnej spolupráci pokračovať? Aké máte plány do budúcnosti?

Tento projekt ukázal, že naši žiaci môžu z tejto spolupráce profitovať vo viacerých oblastiach, ako učenie sa jazyka, interkultúrna komunikácia, rozvoj kreativity, tvorba článkov a podobne. Okrem toho získali veľké množstvo informácií o iných krajinách, spôsobe života či kultúre. Aj preto určite chceme v tejto spolupráci pokračovať. Naši kvartáni prijali ponuku na pravidelné online videohovory so svojimi rovesníkmi v USA, niekoľko z nich už absolvovali a tešia sa na ďalšie.

Projekt vysoko ocenila aj zástupkyňa riaditeľa školy v osemročnom gymnáziu Viera Selepová: „Som vďačná pani učiteľke Folvarčíkovej, ktorá dokázala zapáliť žiakov pre túto aktivitu, a spolu s pani učiteľkou Škurlovou odviedli veľký kus práce. Najväčší podiel na tomto projekte majú žiaci, ktorí si takýmto netradičným spôsobom overili svoje komunikačné schopnosti v cudzom jazyku.“

Spoluautorka online knihy This Is Us Daniela Škurlová uzatvára „Pre mňa to bola nová a veľmi zaujímavá skúsenosť. Rovnako aj pre mojich žiakov, ktorým ukázala, ako môžu využiť znalosť cudzieho jazyka a zároveň sa v ňom zdokonaliť.“

Knihu v online podobe nájdete TU.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Publikácia, ktorú vytvorili gymnazisti s americkými rovesníkmi
1
Galéria
Zdroj: Spojená škola, Ul. D. Tatarku
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM