Pavol Krupka Kultúra

Tip na výlet: Jesenný víkend v Krakove

Klenot na rieke Visla. Takto sa dá bez preháňania označiť Krakov, mesto nám Popradčanom pomerne známe, no predsa stále udivujúce a prekvapujúce. Prísľub krásneho, slnečného víkendu pritiahol do tohto historického kráľovského sídla tisícky turistov. Medzi nimi aj nás, samozrejme, s objektívom.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Jesenný víkend v Krakove
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Neodolali sme a sobotňajší večer a nedeľňajší deň v uliciach Starého mesta, naplnených históriou, ale pulzujúcich nezastaviteľným ruchom, sme zaznamenali v podobe videa i fotografií.

Prvé zábery zachytávajú podvečernú Grodzkú ulicu a na nej neodmysliteľné konské povozy, vezúce turistov na Rynek Glówny (Hlavné námestie), jeden z ich hlavných cieľov. Z opačnej strany sa dá na rínok dostať aj z Baštovej a Szpitalnej ulice, v blízkosti ktorej sa klenie kupola divadla Júliusa Slowackého. Z okna blízkeho hotela už vidno v pozadí obe veže Baziliky sv. Márie, vyrastajúce z Hlavného námestia.

Rušná doprava na Baštovej ulici prechádza popri ďalšej pamiatke, po ktorej je aj pomenovaná – ide o známu baštu Barbakan Krakowski, pozostatok stredovekého opevnenia Starého mesta.

Pozreli sme sa spolu s húfom turistov aj do vnútra Baziliky sv. Márie, hoci len krátko. Necelé dva dni trvajúca nášteva Krakova stačí len na vonkajšiu obhliadku najvýznamnejších pamiatok, najmä ak sa návštevníci presúvajú pešo.

Ďalším z centrálnych bodov na rínku je budova renesančnej radnice s vlastnou zvonicou a pri radnici aj socha Adama Mickiewicza, významného poľského básnika, publicistu a spisovateľa.

Grodzskú ulicu pretína aj „električková“ Dominikánska ulica, všimli sme si na nej dva významné body – Baziliku svätej Trojice s dominikánskym kláštorom a na opačnej strane Kostol sv. Františka z Assisi. Pod múrmi Kostola sv. apoštolov Petra a Pavla a Kostola sv. Andreja na Grodzskej ulici sa o peknú atmosféru postaral aj pouličný huslista z Ukrajiny Nadir Aliyev.

Ďalšie zábery sú už z Wawelu, starobylého kráľovského hradu, vypínajúceho sa nad Starým mestom a riekou Vislou. Okrem budovy samotného zámku sa objektív nášho fotoaparátu na chvíľu zastavil aj na vežiach Wawelskej katedrály. Nechýba ani pohľad na rieku Vislu a na ďalšiu miestnu atrakciu – wawelského draka, chrliaceho oheň.

Posledné minúty videa sú už opäť z rínku, kde si návštevníci pri tónoch poľskej ľudovej hudby v podaní pouličných umelcov okrem pamiatok radi pozrú aj dokonalé živé sochy.

Jesenný víkend v Krakove
1
Galéria
Jesenný víkend v Krakove
30
Galéria
Foto: Pavol Krupka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM