Peter Handzuš Iné športy

Jiu-jitsu v Poprade: Tréner kontroluje aj žiacke knižky :)

Začiatok letných prázdnin zatvorilo svoje dvere aj CVČ v Poprade, ktoré poskytovalo priestory na tréning mladým bojovníkom brazílskeho jiu-jitsu. Úspechy svojich zverencov a trénerské plány priblížil uznávaný tréner Jozef Lenčéš.

Ilustračný obrázok k článku Jiu-jitsu v Poprade: Tréner kontroluje aj žiacke knižky :)
Zdroj: Dnes24.sk

Zverenci trénera Jozefa Lenčéša sa počas školského roku okrem tréningov pripravovali aj na rôzne súťaže. Po medzinárodnom seminári v marci, ktorý pripravil Extrem combat klub Poprad v spolupráci s poľským partnerom, možno za vyvrcholenie sezóny považovať aj medzinárodnú súťaž SAI STORM v Martine, ktorá sa konala na sklonku školského roku. Svoje kvality medzi vyše 200 zápasníkmi z 28 klubov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Rakúska predviedli aj členovia Extrem combat klub Poprad.

Počtom medailových pozícií sa zaradili medzi slovenskú špičku. Medailové pozície si v Martine vybojovali: zlato – Júlia Imriščáková, striebro – Branislav Stavný, Timea Gajanová a Ľubor Stupka, bronz – Alex Imriščák, Peter Kožuch, Maximilián Roth, Milan Zaremský, Dominik Vnenčák, Milan Buday, Martina Maximová, Simona Smiková, Ľubka Stavná a Júlia Pitoňáková.

Najdlhší zápas trval 22 sekúnd

„Potešili ma výsledky našich žiakov, kde sme počtom získaných bodov obsadili druhé miesto za usporiadateľským SAI club Martin. Vyzdvihnúť chcem výkon Júlie Imriščákovej, ktorá vyhrala svoju kategóriu po jednoznačných víťazstvách, všetky pred časovým limitom. Jej najdlhší zápas trval iba 22 sekúnd. Julka u nás trénuje iba rok, ale bez rešpektu sa pustí aj do boja s chalanmi,“ chválil svojich zverencov Jozef Lenčéš.

Brazílske jiu-jitsu zažíva vo svete veľký boom. Na letnej olympiáde v Riu ho predvedú ako ukážkový šport, so snahou zaradiť ho medzi olympijské športy. Brazílčania veria v úspech a chcú napodobniť Kórejcov, ktorým sa na olympiádu podarilo dostať taekwondo. Ak si niekto myslí, že deti sa k Jozefovi Lenčéšovi chodia učiť ako sa biť, je na veľkom omyle.

Za zlé známky si zlepšia kondičku

Okrem primeraného tréningu, ktorý zahŕňa nácviky techník jiu-jitsu, brazílskeho jiu-jitsu, džuda a primerane veku detí aj krav-magy, sú deti vychovávané k sebahodnoteniu, životu v sociálnej skupine a v neposlednom rade aj k zlepšeniu si školských výsledkov.

Pred každým tréningom cvičenci bez reptania ukazujú trénerovi žiacke knižky. K čomu je to dobré, vysvetlil Jozef Lenčéš: „Ako džudista som bol vychovaný v tvrdých podmienkach a nechcem, aby moji zverenci boli iba bezduchí bitkári, ale chcem aby boli vedení k dobrým výsledkom nielen v športe, ale aj v škole. Chcem u našich detí vybudovať ego a ako sa správať v krízových situáciách. Boli ste svedkami, že som pred tréningom kontroloval žiacke knihy. Podľa toho, aké majú známky dostanú „tresty“. Za horšie známky ako dvojky deti cvičia kondičné cviky. Chodia k nám skoro samí jednotkári, ale našli sa aj slabší žiaci a rodičia mi prišli povedať, že odkedy chodia ku mne trénovať, ich správanie a výsledky sa v škole zlepšili.“

Sebaobrana pre ženy

Okrem tréningov v CVČ, za čo vyslovil poďakovanie riaditeľke Drahomíre Gavurovej a Anne Koperniechovej, Popradčan Jozef Lenčéš, ktorý sa bojovým umenia venuje už takmer 40 rokov, vedie tréningy v džude v novovytvorenej telocvični v Poprade, na Hraničnej ulici blízko úradu práce.

„Čo sa týka detí, tie budem trénovať aj naďalej v CVČ a v nových priestoroch, keďže som certifikovaným trénerom izraelského systému sebaobrany krav-maga, plánujem s výučbou sebaobrany pre ženy. Na ploche 400 m2 máme okrem žineniek boxerský ring 6×6 metrov a k dispozícii aj prostriedky na cvičenie kruhového tréningu. Ženy pod vedením Evy Fedorovej k nám budú chodiť na zumbu a v spolupráci s bývalým reprezentačným trénerom kickboxu Zdenom Fedorom urobíme v septembri nábor detí, s ktorými budeme trénovať pohybové cvičenia, balančné cviky a zakomponujeme do toho aj cviky jiu-jitsu a kickboxu,“ objasnil svoje plány skúsený tréner.

Viac informácii o prevádzke telocvične a možnostiach tréningu pod vedením skúsených trénerov získate na tel. čísle 0915 878 425. „Moje zvláštne poďakovanie by som chcel vysloviť aj Vladimírovi Dzurendovi, za pomoc pri vybavení oboch telocviční materiálom, potrebným na vykonávanie športovej činnosti a za odborné poradenstvo v oblasti bojových športov. A aby som nezabudol, chcem poďakovať rodičom detí, že mi umožnili trénovať ich fantastické deti,“ na záver poďakoval Jozef Lenčéš.

Slavo Petrus

Jiu-jitsu v Poprade: Tréner kontroluje aj žiacke knižky :)
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM