Webnoviny - Rôzne

Jurzyca che pomôcť záujmovým centrám. Blokuje to vraj ZMOS

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Rezort školstva sa nevie so Združením miest a obcí Slovenska dohodnúť na nových pravidlách, ktoré zakotvuje návrh nariadenia vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. To upravuje financovanie centier voľného času a záujmových vzdelávacích stredísk a zrovnoprávňuje vo financovaní súkromné a cirkevné školy s obecnými. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) hovorí, že chce pomôcť záujmovým strediskám a centrám voľného času (CVČ), preto by mal ZMOS pristúpiť na kompromis. „ZMOS túto našu snahu blokuje,“ povedal na dnešnom brífingu Jurzyca. Združenie odporúča kabinetu navrhovaný materiál stiahnuť. Podľa zákona z roku 2004 o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve je zmena nariadenia vlády možná len po dohode so ZMOS.

Rezort čaká v pondelok rozporové konanie, kde sa ešte bude snažiť so združením dohodnúť. „Pokiaľ ZMOS nezmení svoje presvedčenie, hrozí, že deti nebudú mať kde tráviť voľný čas kultivovane a tak, aby to rozvíjalo ich schopnosti,“ poznamenal Jurzyca. V závislosti od výsledku rokovania je ministerstvo pripravené upraviť legislatívu tak, aby situáciu centier voľného času (CVČ) a záujmových centier zjednodušila. Existenčné problémy záujmových zariadení plánuje Jurzyca v budúcnosti riešiť cez granty z ministerstva. Prípadné legislatívne zmeny sa bude snažiť presadiť čo najskôr. Rezort si je vedomý, že mnohé CVČ do zavedenia zmien nemusia prežiť. „Obávame sa toho, preto sa ponáhľame, rokujeme o tom každý deň,“ konštatoval Jurzyca.

Štátny tajomník Jaroslav Ivančo (SDKÚ-DS) hovorí, že rezort urobil voči mestám a obciam ústretový krok, keď obmedzil deťom možnosti navštevovať krúžky, a to maximálne na jeden krúžok. V minulosti sa obce a mestá sťažovali, že CVČ hlásili duplicitné počty detí. Počet školákov, ktorým majú obce platiť krúžky, klesol po zmene metodiky o tretinu. ZMOS však stále namieta, že navrhované nariadenie príliš zaťaží rozpočty obcí. Ivančo hovorí, že pre väčšinu obcí bude finančný dopad maximálne jedno percento. Podľa Jurzycu mal ZMOS v minulosti na podobné námietky pochopiteľný dôvod, pretože pre hospodársku krízu mestám a obciam výrazne poklesli príjmy. Podľa ministra sa však situácia zlepšila. „Od februára majú narásť príjmy obcí medziročne o desiatky percent,“ uviedol Jurzyca.

Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány agentúre SITA povedal, že nebude na dnešnú tlačovú konferenciu ministerstva reagovať. Odvoláva sa na stanovisko, ktoré ZMOS poslalo médiám vo štvrtok. Okrem odporúčania stiahnuť navrhované nariadenie vlády v ňom odmieta zrovnoprávnenie súkromných a cirkevných zriaďovateľov škôl i školských zariadení s rovnakými organizáciami, ktorých zriaďovateľom sú mestá a obce. Podľa ZMOS zrovnoprávnenie spôsobí vykrádanie obecných rozpočtov a pôjde na úkor stability a financovania obecných škôl, materských škôl, školských zariadení a ich žiakov. Tvrdí, že opatrenie nie je v súlade s princípmi fiškálnej decentralizácie.

Prístup samospráv sa nepáči Asociácii súkromných škôl a školských zariadení SR. Tvrdia, že obce a mestá navrhujú na rok 2011 drasticky znížené sumy na financovanie súkromných materských škôl, základných umeleckých škôl a školských zariadení. V týchto dňoch schvaľujú samosprávy rozpočty na rok 2011 a na ich základe prijmú všeobecne záväzné nariadenia o výške dotácií na žiaka. Už na tento rok dostali súkromné škôlky, základné umelecké školy a školské zariadenia aj o polovicu menej peňazí ako obecné školy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM