Tlačové správy

Kabelka je ženský talizman

Mäkká, poddajná, krásne voňavá a rafinovane ženská. Taká je Sabma, ručne vyrobená kabelka Martiny Kubičkovej Sabovej, ktorá si medzi ženami s hravou dušou získava čoraz väčšiu popularitu.

Ilustračný obrázok k článku Kabelka je ženský talizman
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sa táto ekonomická inžinierka na neľahkú cestu kreatívnej návrhárky vôbec odhodlala a prečo je Sabma nielen symbolom modernej ženy, ale i praktickým spoločníkom, ktorému môžete zveriť svoje drobné tajomstvá, nám porozprávala s ihlou v ruke nad kôpkou ešte nerozstrihanej ko­že.

  • Rozhodnutie pustiť sa do výroby kabeliek vo vás zrelo dlhšie. Aké znamenia vám vesmír poslal, aby ste uverili, že toto bude vaša cesta?

Kabelka je pre ženu niečo ako auto pre muža. Počas druhej materskej som sa pohrávala s myšlienkou otvoriť si obchod s kabelkami. Predstavovala som si, že ich budem dovážať z Talianska. No keď som preskúmala trh, zistila som, že móda sa mení príliš rýchlo a tieto kabelky, zvyčajne s cenou viac ako 250 eur, by boli pre slovenské ženy pridrahé. Preto táto myšlienka zapadla na nejaký čas prachom. No nie nadlho. Kabelky sú moja srdcová záležitosť a z času na čas sa poteším nejakým zaujímavým kúskom. Na výlete v Prahe mi do oka padla jedna, ktorú som sa spočiatku ani neodvážila nosiť. Vystavila som si ju doma ako obraz a každý deň na ňu hľadievala s pocitom, že mi chce niečo „povedať“. Keď po pár mesiacoch priniesol manžel domov kúsok nespracovanej, surovej kože, pretože si s dcérou chceli urobiť šachovnicu na hru go, v sekunde mi bolo jasné, že kabelky idem vyrábať. Presne to sa mi tá netradičná snažila „pošepkať“.

  • Kamienky skladačky zapadli na svoje miesto aj keď ste si uvedomili, že vzťah ku koži ste zdedili po prapradedovi obuvníkovi.

Áno. Odrazu som mala plán a začala na ňom pracovať. Bol to pre mňa celkom nový svet, no zároveň som sa v ňom cítila ako ryba vo vode. Zisťovala som, aké kože akej kvality kde dostať. Prečítala som si rôzne knihy, študovala techniky šitia, pripravovala si vlastný prototyp kabelky. Mojim cieľom bolo vytvoriť dokonalú ručnú prácu s jednoduchou, nadčasovou eleganciu. Aby kabelka krásne voňala za kožou. Na "Sabme nenájdete trblietavé látky, umelé ozdoby či flitre. Vsádzam na silu, prirodzenosť a krásu prírodných materiálov, preto používam stopercentnú bavlnu a kožu.

  • Sabma nie je kancelária, no je veľmi pevná. Hoci to na nej nevidieť, vaša kabelka zvládne i najnáročnejšie pracovné tempo.

Žena v nej má preniesť, čo je potrebné, no tiež si chrániť svoje zdravie. V tomto prípade ide najmä o chrbát. Keď na jednom pleci nosíme preťaženú tašku, nevynikneme ako ženy. Nemôžeme chodiť pekne, vzpriamene, automaticky nás niečo bolí a nemôžeme byť spokojné. Náš úsmev je tak menej úprimný. Preto je strih Sabmy veľmi praktický, rafinovane premyslený a každý detail má svoj význam. Ženy v nej napríklad odnesú dokumenty veľkosti A4. Nájsť koženú kabelku v tomto formáte je na súčasnom trhu takmer nemožné. Váha obsahu sa rozkladá vďaka premysleným rúčkam, preto kabelka odnesie i náklad ťažší ako by sa na prvý pohľad, pri jej krehkom a nežnom vonkajšom dizajne, mohlo zdať. Je tam puzdro na mobil a priestranné vnútorné vrecko.

  • Pri pohľade na vaše kabelky ženy váhajú, ktorú si vybrať. Žiaria tak najmä preto, že máte vlastnú stratégiu farieb. V čom je jej tajomstvo?

Sabma je jednofarebná a ako prvá sa ženám prostredníctvom jemnej a voňavej hovädzej kože najvyššej kvality prihovorí jej vôňa. V súčasnosti je na trhu veľa farebného, vzorovaného oblečenia. No aby vyniklo, potrebuje ho žena doplniť jednofarebnou kabelkou. Postupne budem farby dopĺňať. Obľúbená je červená, klasická tmavomodrá i biela, no v ponuke je i tyrkysová, zelená a čierna. Celkových dvanásť farieb, ktoré postupne budem ponúkať, aj spolu pekne ladia aj sú vzájomne doplniteľné. Súčasná kolekcia má názov Samba work, no v budúcnosti plánujem výrobu rozšíriť o sadu malých kabeliek Sabma fun, ktoré budú určené pre hravú časť života ženy a najväčšou bude Sabma sport. Cieľom je, aby si ženy jednotlivé typy mohli vyskladať účelovo i farebne.

  • Po otvorení elegantného zipsu čaká majiteľku kabelky vo vnútri farebné a vzorové osvieženie…

Mnohé ženy sú v pracovnom i voľnom čase nútené zachovávať určité dekórum, preto vsádzajú na decentnú jednofarebnosť. Každá z nich však má aj svoj vnútorný svet, ktorý býva pestrý a patrí len im. V každej z nás stále žije aj malé dievčatko, ktoré má svoje veľké sny. Sabma ženu sprevádza počas dňa, preto zvonku vyzerá profesionálne, no vnútri je ukryté bavlnené, farebné vnútro s veselými vzormi. Pásiky, jabĺčka, bodky, kvietky… V sychravom počasí oko i dušu pohladí pohľad na rozkvitnutú lúku. Keď sme unavené, silu nám dodajú modré pásiky evokujúce prázdniny pri mori. Kabelka je jednoducho pre ženu talizman. Aj ja sama som konzervatívna, no na vnútre kabelky sa vyslovene vybúrim. Rovnako to podľa mňa majú nastavené aj iné ženy.

  • Mnohé majiteľky vašej kabelky si chvália jej tvárnosť. Hreje ich a dokonale sa prispôsobí telu. Ako ste dosiahli takúto harmóniu?

Čo vidíme zvonku, je urobené ručne, pretože takýto prirodzený vzhľad a kvalitu nedosiahne žiaden stroj. Nakúpim si kože, strihám ich, no nerobím naraz jednu kabelku, vyrábam ich postupne. Nie som vyučená krajčírka, preto som všetky postupy a technológie objavovala sama. Nie však kopírovaním iných výrobcov, pretože som si nič nechcela uľahčiť. Súčasným smutným trendom je, že značky ešte pred pár rokmi známe kvalitou, znížili svoje nároky a dnes sú už na nich pôvodné len logo a cena. Začali používať nekvalitné textilné materiály, výroba sa zautomatizovala, značka už nie je synonymom kvality. Tomu som sa chcela vyhnúť. Cvoky, zvonku trčiace zipsy či našité rúčky sú znakom pásovej výroby, ktorou si výrobcovia prácu zrýchľujú. Dojem ľahkosti a jednoduchej ručnej práce, ktorú som si pri Sabme vyvinula, je však klamlivý, pretože výsledku predchádza množstvo drobných úkonov. Prirodzenosť kože priznávam bez výstuží a spevnení, ktoré si vyžadujú práve nekvalitné materiály. Sabma preto príjemne kopíruje krivky ženy, je mäkkučká a príjemná na dotyk.

  • Kabelka je bez pochyby symbolom ženy. Kde si tú vašu môžu budúce majiteľky objednať?

Kabelky, i z dlhodobého hľadiska, budem predávať len cez internet. Objednať si ich v súčasnosti môžete cez moju stránku www.sabma.sk a osobne vyskúšať i zakúpiť v predajniach OK SPORT. Jediný vlastný kamenný obchod plánujem otvoriť v Poprade, pretože verím, že v priebehu desiatich rokov sa na našom námestí vyskladajú prevádzky s výrobkami, ktoré sú špecifické a charakteristické pre podtatranský región. Aby aj turista, ktorý sem príde, mal v ponuke zaujímavý darček zo Slovenska, no zároveň si Sabmu cez internet mohla kúpiť aj napríklad žena z New Yorku.

Kabelka je ženský talizman
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM