Peter Handzuš Kultúra

Kalváriu na Peknú vyhliadku zdobia štyri nové zastavenia

Vo Vysokých Tatrách sa v piatok popoludní uskutočnila slávnostná vernisáž pri príležitosti ukončenia sochárskeho sympózia Umelci Tatrám. Súčasťou Kalvárie na Peknú vyhliadku sú štyri nové zastavenia, ktoré vytvorili v uplynulých dňoch štyria slovensk

Ľuboš Jančík z odboru pre vzťahy s verejnosťou ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja informoval TASR, že záštitu nad tatranským podujatím prevzal prvý podpredseda vlády a minister dopravy Ján Figeľ, ktorý sa dnes zúčastnil slávnostnej vernisáže. Niekoľkodňové umelecké podujatie zorganizovali Kúpele Nový Smokovec, Tatranská galéria v Poprade, mesto Vysoké Tatry a Spišská diecéza.

Podľa Jančíkových slov je sympózium Umelci Tatrám už 12. v poradí. Predchádzajúce ročníky za účasti dohromady 32 sochárov vytvorili prírodnú galériu sôch v areáli Kúpeľov v Novom Smokovci.

„V roku 2010 sa organizátori rozhodli zorganizovať sympózium, na ktorom by sochári postupne v priebehu nasledujúcich štyroch rokov vytvorili Kalváriu na Peknú vyhliadku. V roku 2010 zhotovili sochári Slavomír Gabriška zo Slovenska a Czesek Podlesny z Poľska prvé dve zastavenia,“ doplnil Jančík. V tomto roku sa podieľali na tvorbe ďalších štyroch zastavení výtvarníci zo Slovenska, a to Jaroslava Šicková, Ján Šicko, Jaroslav Gaňa a Jozef Mundier.

Kalvária na Peknú vyhliadku je prezentáciou súčasnej sochárskej tvorby slovenských a poľských umelcov. Je zároveň najvyššie položenou kalváriou v strednej Európe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM