Peter Handzuš Rôzne

Kat si leští sekeru. Na Spišskom hrade otvoria cez víkend sezónu

Brány Spišského hradu otvorili pre verejnosť už 1. apríla, slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny je tam však naplánované až na nasledujúci víkend.

** „Zaznejú salvy a mestom prechádza na koči hradný pán s hradnou paňou. Zdravia ich poddaní a rytieri tasia svoje zbrane v slávnostných dueloch. Zo Spišského podhradia sa už šíri chýr o príchode pána a všetko je na nohách. Hradná kuchyňa rozvoniava dobrotami a kúpeľníčky už pripravujú vonné masti a tajné odvary. Chystá sa dobová hostina pre hradný pár a jeho sprievod. Hradná posádka je vyzbrojená i kat v mučiarni si naleštil svoju sekeru,“** opísala historický sprievod mestom Spišské Podhradie Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea v Levoči.

Sprievod sa uskutoční v sobotu 5. mája o 11. h, otvárací program bude pokračovať kultúrnym programom na hrade od 13. h. V nedeľu o 10. h sa pri tejto príležitosti uskutoční aj slávnostná svätá omša v Kaplnke sv. Alžbety. Program bude obohatený o vystúpenia skupiny historického šermu, a to o 13., 15. a 17. h.

// „V sobotu sa bude v rámci oficiálneho otvorenia prezentovať nová publikácia o časti hradnej expozície Čo ponúkala hradná kuchyňa,“ doplnila Uharčeková-Pavúková. V otváracom programe vystúpi skupina historického šermu Páni Spiša, orientálne tanečnice Alimah, ľudová hudba Gregovci, klasické hudobné trio EMGEDE SPIRITS a deti zo Spišského Podhradia.** //„Návštevníci budú môcť prvýkrát vidieť dobovú hradnú hostinu, ochutnať kulinárske dobroty z hradnej kuchyne a zapiť ich tajným hradným elixírom dlhovekosti,“** upozornila Uharčeková-Pavúková.

V sobotu si budú môcť návštevníci zakúpiť aj biely balón ako symbolický pozdrav pre hrad Krásna Hôrka.**// „Symbolickou sumou jedno euro tak budú môcť prispieť na obnovu požiarom zničeného hradu. Výťažok z predaja balónov poputuje na účet oficiálnej zbierky Slovenského národného múzea na obnovu hradu Krásna Hôrka,“// **ubezpečila Uharčeková-Pavúková.

Poprad24/tasr

spissky hrad
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM