Správy

Katarína bude na blate: Začiatok týždňa však môže priniesť husté sneženie

Zdá sa, že Perinbaba sa pomaly prebúdza. Zatiaľ čo víkendová Katarína zimu neprinesie, iná situácia by mohla nastať začiatkom nadchádzajúceho týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Katarína bude na blate: Začiatok týždňa však môže priniesť husté sneženie
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Prichádza víkend a s ním teplé a vlhké počasie. Určite vám netreba predstavovať pranostiku: „Katarína na ľade, Vianoce na blate.“ Už v nedeľu 25. novembra totiž meniny oslavuje práve Katarína. Ako predpovedajú meteorológovia, Katarína bude tento rok, s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote, na blate.

„Naša oblasť totiž bude stále vystavená teplému a vlhkému prúdeniu. V nedeľu by maximálne teploty mali na našom území stúpať na +4 až +10 °C, čo sú veľmi vysoké teploty,“ píše portál imeteo.sk. Spomínané teploty tak budú v priemere o 2 až 5 °C vyššie ako je dlhodobý normál.

Oblohu poznačí veľká oblačnosť, pričom hlavne juh Slovenska by sa mal pripraviť na zrážky.

„Mrznúť by nemalo ani v noci a tak je jasné, že tohtoročná Katarína bude na blate. Ak by sme sa preto mali držať pranostiky, tak tohtoročné Vianoce by mali byť na ľade,“ dodáva imeteo.sk.

Situácia by sa mala začať meniť začiatkom budúceho týždňa. Očakávať môžeme výrazné ochladenie, ktoré k nám príde spolu so studeným vzduchom. Vylúčené stále nie je ani výraznejšie sneženie.

„Aktuálne teploty, ktoré panujú na našom území sa pohybujú vysoko nad hranicou dlhodobého normálu. Teploty počas popoludnia sú aj o 5 °C vyššie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné, no vyzerá to tak, že nás čaká ďalší vpád veľmi studeného vzduchu,“ píše imeteo.sk a dodáva: „Mrazy sú isté, môže prísť aj výdatné sneženie. Situácia na začiatku týždňa bude mimoriadne zaujímavá. Už sa totiž budeme nachádzať v chladnejšom vzduchu, ktorý prinesie v pondelok denné teploty na severe len slabo nad nulou a počas noci na utorok už bude mrznúť na celom našom území, no situácia v pondelok a v utorok ešte rozhodne jasná nie je.“

Podľa niektorých meteorologických modelov to vyzerá na smerovanie tlakovej níže z Jadranu nad Pobaltie, pričom však poloha a smer tejto tlakovej níže nie je dodnes jasné. „Ak by smerovala severnou dráhou, s čím počíta napríklad numerický model ECMWF, tak v utorok nás čaká nielen studený, ale aj poriadne zasnežený deň,“ dodáva imeteo.sk.

Podľa predpovedí by malo výrazne snežiť aj v nížinách. Modely hovoria o pravdepodobnosti okolo 40%.

Ako informuje portál imeteo.sk: „So 60 % pravdepodobnosťou to však aktuálne vyzerá tak, že začiatok týždňa by sa mal niesť v znamení oblačného až zamračeného počasia, pričom na juhu sa môžu vyskytnúť aj slabšie zrážky.“ Od stredy by sa malo vyjasňovať, no teploty budú ešte viac klesať.

Foto: ilustračné

Zdroj: imeteo.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM