Peter Handzuš Rôzne

Katolícka cirkev si pripomína v novembri slávnosť Všetkých svätých

Katolícka cirkev si 1. novembra už tradične pripomína slávnosť Všetkých svätých, ktorá je prikázaným sviatkom a 2. novembra deň Pamiatky zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky.

Od roku 1994 je 1. november v Slovenskej republike dňom pracovného pokoja. Počas týchto prvých novembrových dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky na hroboch svojich blízkych a vyzdobujú ich kvetmi. Pre veriacich sú to aj dni modlitieb za duše zosnulých.
Spolu s kňazmi a biskupmi si veriaci počas omší 1. novembra pripomenú svätých, ktorí vo svojom pozemskom živote viedli pravý kresťanský život. Cirkev už po stáročia spája s týmto sviatkom nádej na vzkriesenie. Má to teda byť deň radosti a nie strachu. V tento deň sa obvykle konajú sv. omše a pobožnosti aj na cintorínoch.
V Bratislave bude v tomto roku 1. novembra o 15.00 h rímskokatolícka bohoslužba pred Domom smútku na cintoríne v Slávičom údolí, o 16.00 h sa uskutoční náboženská bohoslužba pri centrálnom kríži Martinského cintorína a o 10.30 h sa bude konať spoločná spomienka na zosnulých v urnovom háji bratislavského Krematória na Rozptylovej lúke.
Už v nedeľu 31. októbra o 15.00 h sa uskutoční náboženská bohoslužba za zosnulých pri centrálnom kríži cintorína Ružinov.
Slávnosť Všetkých svätých sa prvýkrát slávila v Ríme 13. mája 609, keď pápež Bonifác IV. prebral od cisára Fokasa pohanský chrám všetkých Bohov tzv. Pantheon a zasvätil ho Panne Márii a všetkým svätým mučeníkom. Neskôr pápež Gregor III. (731–741) zmenil slávenie Všetkých svätých z 13. mája na 1. novembra, keď v Bazilike sv. Petra slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých.
Na slávnosť Všetkých svätých nadväzuje 2. novembra Spomienka na všetkých verných zosnulých – Dušičky. Spomienku zaviedol svätý opát Odilo z Cluny v roku 998. Vplyvom clunyjských mníchov sa táto spomienka počas 11. storočia veľmi rozšírila. V Ríme ju prijali v 14. storočí.
V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) sa neslávi Sviatok všetkých svätých – 1. november. Pripomínajú si 2. november, deň Pamiatky zosnulých. V tento deň prichádzajú k hrobom svojich príbuzných, s vďakou na nich spomínajú a pripomínajú si, čo všetko pre nich v živote znamenali. V cirkvi sa zdôrazňuje, že tento deň má ľudí viesť k myšlienkam na večnosť a na ľudskú pominuteľnosť, na to, že všetci kráčame v ústrety k nebeskému kráľovstvu, kde máme nádej stretnúť sa so svojimi milovanými.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM