Rastislav Búgel Rôzne

Kauza brazílskeho mäsa: Inšpektori v ňom našli ďalší typ salmonely

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR našli v brazílskom mäse ďalší typ salmonely. Od začiatku kontrol už zachytili sedem prípadov nakazeného mäsa.

Ilustračný obrázok k článku Kauza brazílskeho mäsa: Inšpektori v ňom našli ďalší typ salmonely
Zdroj: TASR

Salmonela kmeňa Mbandaka bola nájdená v mrazených brazílskych kuracích pečeniach v Prievidzi. Uviedla to dnes po rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriela Matečná (nominantka SNS).

„Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy od začiatku kontrol zachytili už sedem prípadov nakazeného brazílskeho mäsa salmonelou. Z toho išlo o šesť produktov mrazených kuracích pečení a jedny pokazené brazílske mrazené kuracie prsia. Z celkovo 669 úradných kontrol odobrali 110 vzoriek, zákaz predaja a okamžitá likvidácia sa týka 26 produktov,“ spresnila Matečná.

ŠVPS podľa nej intenzívne pokračuje v podrobných kontrolách brazílskeho mäsa po celom Slovensku. „Počas kontrol sa ukázalo, že do distribúcie mäsa sa zapojili aj schránkové firmy, ktoré nesídlia na udávanej adrese. ŠVPS preto už kontaktovala orgány činné v trestnom konaní, Prezídium Policajného zboru aj Finančné riaditeľstvo. Proti osobám, ktoré ohrozujú zdravie občanov Slovenska, budeme postupovať tvrdo a nekompromisne. Ochrana slovenského spotrebiteľa je pre nás absolútnou prioritou,“ zdôraznila ministerka.

Až 80 % brazílskeho mäsa smeruje do EÚ cez Holandsko. Prvou krajinou EÚ, ktorá začala vykonávať kontroly vo veci škandálu s brazílskym mäsom, však bolo Slovensko. Aj na základe testov zo Slovenska vyzvala EÚ ďalšie členské štáty, aby začali vykonávať kontroly brazílskych produktov na svojom území. Salmonela v brazílskom mäse už bola objavená v Holandsku a v Českej republike.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM