Martin Sýkora Rôzne

Keď sa na psychiatrii s pacientmi pracuje, vidieť to aj na samotných priestoroch

Psychiatrické oddelenie, ktoré vzniklo v roku 1904, od októbra minulého roku funguje aj ako výučbové pracovisko pre všeobecných lekárov pre dospelých v rámci rezidentského programu.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa na psychiatrii s pacientmi pracuje, vidieť to aj na samotných priestoroch
Zdroj: TASR

Liečba aktivitou

Pacienti psychiatrického oddelenia v levočskej nemocnici si svojpomocne zrekonštruovali priestory. „Z terapeutických metód liečby využívame najmä farmakoterapiu, individuálnu a skupinovú psychoterapiu, individuálnu aj skupinovú edukáciu a činnostnú terapiu. Vybudovaním telocvične na psychoterapeutickej stanici ponúkame pacientom okrem možnosti individuálneho zlepšovania fyzickej kondície i skupinové cvičenia erudovaným fyzioterapeutom. V jarných mesiacoch sme už šiesty rok zorganizovali turnaj v stolnom tenise,“ priblížila aktivity pre pacientov a zamestnancov primárka psychiatrického oddelenia Erika Gernáthová.

Pomáhajú aj kvety a iné rastliny

Tím liečebných pedagogických pracovníkov vedie pacientov v rámci ergoterapie k pestovaniu rôznych plodín, ako sú kvety, zelenina a ovocie v nemocničnom skleníku. V tomto roku pacienti svojpomocne zrekonštruovali svoje priestory na pracovnú a činnostnú terapiu, kde radi trávia čas a tvoria pod vedením terapeutov. „Naši pacienti aj návštevy oceňujú prostredie s množstvom zelene a možnosťou prechádzok. Máme veľmi dobrú spoluprácu s ďalšími psychiatrickými liečebňami, kde časť pacientov pokračuje v ďalšom doliečovaní a rehabilitácii,“ dodáva primárka a zároveň oceňuje spoluprácu aj s ostatnými oddeleniami levočskej nemocnice.

Zdroj: pixabay

Závislosti a psychózy

Najčastejšie v Levoči hospitalizujú pacientov so závislosťou od alkoholu, nasledujú ľudia s depresiou a treticu najčastejších diagnóz uzatvára schizofrénia a iné psychózy. Počet hospitalizovaných tam však medziročne klesá. V roku 2015 zaznamenala levočská nemocnica 2092 hospitalizácií na uvedenom oddelení, o rok neskôr to bolo o dvoch pacientov menej a vlani umiestnili na oddelenie 1965 ľudí.

V Levoči poskytujú odbornú zdravotnú starostlivosť pre dospelých pacientov trpiacich na celé spektrum duševných porúch pre región Spiša so spádovou oblasťou takmer 350 000 obyvateľov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM