Monika Vengrínová Rôzne

Kedysi najhonosnejší hotel Tatier sa dočká znovuzrodenia: Pozrite si EXKLUZÍVNE FOTO z jeho útrob

Najstarší hotel vo Vysokých Tatrách, ktorý bol svojho času najhonosnejším a najvyhľadávanejším, ich niekdajšia dominanta a pýcha hotelierstva sa po viac ako dvadsiatich rokoch chátrania dočká rekonštrukcie.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi najhonosnejší hotel Tatier sa dočká znovuzrodenia: Pozrite si EXKLUZÍVNE FOTO z jeho útrob
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Už viac ako dve desaťročia je hotel Lomnica strašiakom v centre Tatranskej Lomnice. Významné architektonické dielo z roku 1893 už dávno nepripomína časy svojej najväčšej slávy. To sa však čoskoro zmení. Do rekonštrukcie hotela sa púšťa zahraničný investor, ktorý chce zatiaľ ostať v úplnej anonymite. „Zámerom investora je obnoviť túto kultúrnu pamiatku a prezentovať historické hodnoty, ktoré táto budova má. Jeho cieľom je tiež pozdvihnúť región Vysokých Tatier,“ uviedol architekt Peter Kopčák, ktorý má na starosti projekt obnovy hotela Lomnica.

70 izieb, wellness, koňakový bar i galéria

Ozdobou hotela ostanú pôvodné klenby, liatinové stĺporadie, zdravé drevené trámové konštrukcie a strop. Z pôvodných 28 izieb sa však kapacita hotela zvýši na sedemdesiat s približne 140 lôžkami všetkých kategórií, pričom hotel bude pozostávať z historickej časti a novopostavenej budovy.

„Izby by mali byť štvorhviezdičkového štandardu, čo znamená 18 metrov štvorcových na izbu a štyri metre štvorcové na hygienické zariadenie. To sa nám podarilo vyriešiť práve dostavbou, v ktorej bude kongresová sála s kapacitou cca 140 miest, wellness sčasti zasadené do historickej časti objektu, čím voľne prepojíme historické s moderným, ďalej tu bude spa a čiastočné podzemné parkovisko,“ prezradil architekt. V historickom objekte bude okrem ubytovacej časti obnovená aj pôvodná kaviareň s terasou. V pivničných priestoroch vznikne vinotéka, špecializovaný koňakový bar a obrazová galéria.

Rekonštrukcia by mala stáť cca 5 miliónov eur

Zámerom investora je zachovať maximum z historického objektu, čiže okrem betónových stĺpov postavených pred tridsiatimi rokmi, ktoré negatívne zasiahli do statiky objektu, sa nebude búrať nič. Prístavba bude realizovaná z jednoduchších materiálov, ako sú betón a sklo, a bude jemne korešpondovať s pôvodným objektom.

„Posvietili sme si najmä na statiku a prizvali sme jedného z najväčších odborníkov v tejto oblasti. Bol veľmi milo prekvapený. Sú tu skutočne použité kvalitné materiály a stavebné postupy, čiže aj po tých 120-tich rokoch je objekt v dobrom stave. Jediné, čo treba doriešiť, je vlhkosť v spodnej časti stavby,“ konštatoval Kopčák.

Začiatok rekonštrukcie je naplánovaný na jar 2015, prvých návštevníkov by mal hotel privítať zhruba v sezóne 2016/2017. Celá rekonštrukcia si vyžiada približne päť miliónovú investíciu.

Hotelu kedysi patrilo niekoľko prvenstiev

Hotel Lomnica bol vôbec prvým hotelom v Tatrách, ktorý postavili v roku 1893 podľa projektu významného architekta Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty. Po jeho dokončení mu patrilo niekoľko prvenstiev. Išlo napríklad o najväčšiu hrazdenú budovu vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel. Investorom bola Spišská úverová banka v Levoči.

Trojposchodový hotel zahŕňal 28 izieb, reštauráciu a kaviareň, neskôr prvé kancelárie kúpeľného riaditeľstva a poštový úrad. O toto výsadné postavenie ho pripravila až postupná výstavba tatranských grandhotelov v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese v rokoch 1904 – 1906. Hotel Lomnica patril dlhé roky do podniku Interhotel Tatry, neskôr zmenil niekoľkých vlastníkov. V súčasnosti je budova zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok a približne dvadsať rokov je zatvorená a chátra.

Plánovaná rekonštrukcia Hotela Lomnica
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM