Tlačové správy

Kedysi sa stretol s beatnikmi, teraz s bilingvalistami: Spisovateľ Milan Richter zavítal do Popradu

Hodiny literatúry to už dávno nie sú len „klasické“ výklady a rozbory diel, ale aj oveľa atraktívnejšie formy.

Ilustračný obrázok k článku Kedysi sa stretol s beatnikmi, teraz s bilingvalistami: Spisovateľ Milan Richter zavítal do Popradu
10
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Jednu takú – stretnutie so spisovateľom, majú za sebou študenti bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade. Štyridsiatka tretiakov a štvrtákov sedela zoči-voči všestrannej literárnej osobnosti. Milan Richter je totiž básnik, dramatik, prekladateľ i vydavateľ. Na svojom konte má okrem vlastnej tvorby aj bohatú prekladateľskú činnosť. Jeho aktuálnym počinom je preklad časti slávneho Fausta, ktorého stvoril Johann Wolfgang Goethe.

Pre študentov mal však Milan Richter pripravené iné témy – tvorbu Franza Kafku a predstaviteľov beat generation Lawrenca Ferlinghettiho a Allena Ginsberga. S oboma slávnymi spisovateľmi sa pred štvrťstoročím osobne stretol v USA, a tak mal o čom rozprávať. Priniesol so sebou aj fotografie dokumentujúce tieto stretnutia či fotokópiu kresby, ktorú Ginsberg Milanovi Richterovi venoval.

Nemenej zaujímavé bolo rozprávanie o Kafkovi. Nepoznané informácie zo života pražského po nemecky píšuceho spisovateľa pomohli študentom lepšie pochopiť jeho diela, ktoré neraz majú prvky absurdity.

Milan Richter sa vďaka Fondu na podporu umenia v Poprade nestretol len so študentmi. Na programe mal aj besedu s členmi popradského Literárneho klubu, ktorým čítal ukážky zo svojej lyriky i z dramatickej tvorby, konkrétne z divadelnej hry o slávnej Marilyn Monroe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM