Webnoviny - Kultúra

Kežmarok na tri dni ovládnu remeslá

Kežmarok ožije cez víkend 8. až 10. júla tradičnými ľudovými remeslami. Uskutoční sa tu už 21. ročník podujatia Európske ľudové remeslo. Hlavné a Hradné námestie v Kežmarku sa premení na festivalový areál, kde sa predstaví okolo 170 remeselníkov z ce

Ilustračné foto SITA/Michal Burza POPRAD 8. júla (WEBNOVINY) – Tohtoročný festival, ktorý sa začne v piatok popoludní tradičným dobýjaním hradieb, je venovaný kováčskemu cechu.

Kováčske remeslo patrí v Kežmarku medzi najstaršie. Už v roku 1460 sa spomína samostatné bratstvo kováčov. Vznik cechu sa datuje do roku 1490. Tento cech vznikol po prešporskom cechu ako druhý svojho druhu na území Slovenska. Kováči budú vo festivalovom areáli sústredení pred Kežmarským hradom.

Počas 20 rokov organizovania festivalu sa v Kežmarku predstavili už asi všetky tradičné remeslá. Občas sa organizátorom podarí objaviť remeslo, ktoré sa tu ešte neprezentovalo. Tak je to aj tento rok, keď organizátori pozvali na festival remeselníka, ktorý sa venuje ručnej výrobe kníh. Okrem tradičných a už osvedčených remeselníkov organizátori každoročne obmenia asi 30 percent pozvaných remeselníkov.

Návštevníkov festivalu bude tohto roku voziť parný vlak. Premávať bude v sobotu medzi Popradom, Kežmarkom a Podolíncom. V piatok si budú môcť záujemcovia opečiatkovať poštové zásielky príležitostnou poštovou pečiatkou, ktorá bude k dispozícii vo festivalovom areáli. Vstupné na 21. ročník podujatia Európske ľudové remeslo bude päť eur. Deti od osem do 18 rokov zaplatia tri eurá. Malé deti a dôchodcovia nad 70 rokov majú vstup na podujatie zadarmo.Jednou z podmienok pre nich je aj to, aby svoje výrobky nielen predávali, ale ich aj priamo pred návštevníkmi predvádzali. Stabilné miesto medzi remeselníkmi majú Králi remesiel, ktorých si volia návštevníci festivalu. Okrem remeselníkov profesionálov sa na festivale predstavia aj študenti troch umeleckých škôl z Kežmarku a Prešova.

Festival Európske ľudové remeslo je aj priestorom pre bohatú kultúrnu ponuku pre návštevníkov. Kultúrny program bude na troch javiskách pred radnicou, pred hradom a na hradnom nádvorí. Kultúrny program vyvrcholí v sobotu večer podujatím Kežmarok sa zabáva, ktoré ukončí diskotéka na námestí.

Súčasťou ponuky kultúrnych podujatí bude aj prehliadka hradných expozícií pre deti spojená s rozprávkou O múdrom Janovi a večer pre dospelých, keď Múzeum v Kežmarku pripravilo už deviaty seriál Krvavých dejín s podtitulom Čierna smrť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM