Webnoviny - Kultúra

Kežmarok ožije tradičnými remeslami

Kežmarok ovládnu remeslá. Na budúci týždeň, 8. až 10. júla, sa v Kežmarku uskutoční už 21. ročník festivalu Európske ľudové remeslo.

Ilustračné foto SITA/Michal Burza KEŽMAROK 29. júna (WEBNOVINY) – Pod Tatrami sa predstaví okolo 170 remeselníkov. Tento rok je festival venovaný kováčskemu cechu. Kováčov uvidia návštevníci vo festivalovom areáli pred Kežmarským hradom.

Aj keď podľa riaditeľa festivalu Igora Kredátusa je po dvadsiatich rokoch organizovania tohto podujatia len veľmi ťažké nájsť remeslo, ktoré by sa tu ešte neprezentovalo, tento rok sa ho organizátorom podarilo nájsť. „Podarilo sa nám získať jedného remeselníka, ktorý ešte nepredvádzal svoje remeslo a je to knihárstvo,“ uviedol na tlačovej besede Kredátus. Novinkou bude aj holandský pekár, ktorý predstaví holandské „palacinky“ – poferties.

Okrem tradičných a už osvedčených remeselníkov, ktorí sa tešia aj veľkej obľube medzi návštevníkmi, sa snažia organizátori každoročne obmieňať ich zloženie. Tohto roku bude až do 30 % nových remeselníkov, ktorí tu vlani neboli. Stabilné miesto medzi remeselníkmi majú „Králi remesiel“, ktorých si spomedzi prezentujúcich remeselníkov volia návštevníci festivalu.

Čierna smrť a krvavé dejiny

Festivalový areál bude na Hlavnom a Hradnom námestí v centre Kežmarku. Na festivale sa predstavia nielen slovenskí, ale aj nemeckí, českí, srbskí, holandskí, maďarskí, španielski, poľskí, litovskí a arménski remeselníci. Okrem profesionálnych remeselníkov sa predstavia aj študenti troch umeleckých škôl z Kežmarku a Prešova. Organizátori kežmarského festivalu pripravili aj bohatý kultúrny program. Ten sa bude konať na troch miestach, na javisku pred radnicou, pri hrade a na samotnom hradnom nádvorí.

Kultúrny program vyvrcholí v sobotu večer podujatím Kežmarok sa zabáva, ktoré ukončí diskotéka priamo na námestí. Návštevníkov festivalu odvezie v sobotu parný vlak, ktorý bude premávať medzi Popradom a Podolíncom.Ilus­tračné foto SITA

Súčasťou ponuky kultúrnych podujatí bude aj netradičná prehliadka hradných expozícií pre deti spojená s rozprávkou o múdrom Janovi a vo večerných hodinách pre dospelých, kedy Múzeum v Kežmarku pripravilo už deviaty seriál Krvavých dejín s podtitulom Čierna smrť.

Vstupné na podujatie sa mierne zvýšilo. Dospelí zaplatia za jednorazový vstup päť eur, v predpredaji sa však lístok predáva za tri eurá. Deti od osem do 18 rokov zaplatia tri eurá. Malé deti a dôchodcovia nad 70 rokov majú vstup na podujatie zadarmo.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM