Aktualizované Martin Sýkora Kultúra

Kežmarok žil remeslami: Tisíce ľudí a slávna história

26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) priniesol novinky, overené klasiky a dažďové prehánky. Kežmarský hrad i námestie žili ako kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Kežmarok žil remeslami: Tisíce ľudí a slávna história
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Pod Tatrami sa cez víkend uskutočnil 26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). V tomto roku bol venovaný cechu hrnčiarov, ktorý oslavuje 460. výročie, a kežmarským kníhtlačiarom z 19. storočia. Podľa riaditeľa festivalu a zároveň primátora mesta Kežmarok Jána Ferenčáka sa na najväčšom remeselnom festivale na Slovensku, ale aj v Európe počas víkendu predstavilo do 200 remeselníkov.

Podľa Ferenčáka sa každý rok snažia na EĽRO priniesť niečo nové. „Minulý rok sme otvorenie festivalu uskutočnili mierovou cestou, tento rok sme šli tvrdšou cestou a dobýjali sme hrad. V minulosti to fungovalo buď mierovou, alebo vojnovou cestou, tento rok sme sa vrátili k tradícii vojnového dobýjania,“ povedal riaditeľ festivalu. Podľa neho je dôležité, aby sa v súčasnosti zachovali remeslá. „Musíme vedieť, ako kedysi žili naši predkovia. Remeslá v minulosti poskytovali pracovné miesta a ľudia si museli všetko spracovať,“ vysvetlil Ferenčák s tým, že sa každý rok stretávajú s veľkým problémom. Podľa jeho slov niektoré remeslá vymierajú. Ako príklad uviedol povrazníkov či garbiarov.

EĽRO je podľa Ferenčáka o európskej kultúre, snaží sa ľudí spájať. Tento rok bol venovaný najmä hrnčiarstvu a kníhtlačiarstvu. „Ide o okrúhlejšie výročie hrnčiarstva a zároveň sme chceli tento cech vyzdvihnúť," dodal Ferenčák. Organizátori pripravili počas tohto ročníka aj niekoľko noviniek. Na návštevníkov podujatia čakal vláčik Maguráčik, ktorý premával počas celého festivalu, či konský taxík. Novinkou bol aj historický tábor so zariadením v blízkosti Kežmarského hradu.

Včera o 15.00 sa slávnostne ukončil trojdňový medzinárodný festival kultúry a remesiel s názvom Európske ľudové remeslo v Kežmarku. Šikovné ruky remeselníkov si prišlo pozrieť rekordne cez 60 tisíc návštevníkov.

Počas piatkové koncertu Kristíny so Štátnym komorných orchestrom zo Žiliny v drevenom artikulárnom kostole bola naplnená kapacita kostola po svoje maximá. Koncert bol zážitkom pre malých aj veľkých. Výborné ohlasy sú na galakoncert Kandráčovcov, na vystúpenia Hammela, či Tublatanky. Ľudia sa bavili, spievali, tancovali. Sobotňajší večerný program uzavrel ohňostroj.

„Vždy sa snažíme splniť všetky očakávania návštevníkov. Môžem vyjadriť spokojnosť nad ročníkom. Diváci sa zabávali na vystúpeniach folklórnych súborov, na divadelných predstaveniach, rozprávkach, aj na koncertoch. Námestia boli už v piatok plné. Sobota sa zopakovala, v nedeľu ľudia využili pekné počasie a sledovali predovšetkým folklórny program,“ povedal riaditeľ festivalu Ján Ferenčák, zároveň primátor mesta Kežmarok.

Vysokú návštevnosť zaznamenali nielen kultúrne, ale aj sprievodné programy. „Z noviniek žal úspech rytiersky tábor, tiež vláčik Maguráčik. Materské centrum bolo prvkom, na ktoré máme pozitívne ohlasy. Ukazujú sa nám už aj problémy, o ktorých vieme a budeme ich riešiť. S parkovaním sme na kapacitnom limite mesta. Taktiež hlavné pódium a priestor pred ním sú pri tejto návštevnosti nepostačujúce. Ak chceme pokračovať v silnej propagácii a budovaniu značky EĽRO, budeme musieť otvoriť diskusiu a posunúť festival napred aj v problémových oblastiach. Aj napriek tomu sa návštevníci zabavili, oddýchli si, možno po roku sa opäť stretli a cítili sa tu dobre,“ zhodnotil ročník Ferenčák.

Každoročne sa v nedeľňajší deň EĽRO vyhlasuje Kráľ remesla. Tento rok výbor EĽRO vybral trochu netradične – hneď dvoch nositeľov tejto hodnosti. Kráľovnami remesiel pre dvadsiaty šiesty ročník sa stali Mária Bukovinová a Margita Kormošová z Vikartoviec. Venujú sa spracovaniu ľanu a festival navštevujú pravidelne už asi desať rokov. Záujmom Kežmarčanov je aby sa remeslá udržiavali naďalej a návštevníci si počas prehliadok stánkov môžu vyskúšať napríklad ako vytvarovať hrnček, alebo ako vyrobiť lano. „Malé deti majú väčší záujem o remeslá ako dospelí,“ reagovala pani Margita Kormošová. „Sľubujeme, že sa remeslu budeme aj naďalej venovať, keď budeme zdravé,“ vyhlásili asi 70-ročné kráľovné remesiel 2016 v závere programu.

Ďalší ročník EĽRO sa bude konať 7. až 9. júla 2017.

EĽRO 2016
38
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM