Kultúra

Kežmarské múzeum vlani navštívilo 62 tisíc ľudí: Aké novinky chystajú tento rok?

Návštevnosť Múzea v Kežmarku, pod ktoré spadá aj hrad, stúpla v minulom roku o 35 percent. Vracajú sa najmä Slováci, ale stúpa aj počet zahraničných návštevníkov. Čo v múzeu pripravujú v tomto roku?

Ilustračný obrázok k článku Kežmarské múzeum vlani navštívilo 62 tisíc ľudí: Aké novinky chystajú tento rok?
Zdroj: TASR

Návštevnosť Múzea v Kežmarku, ktorého súčasťou je aj tamojší hrad, vlani stúpla o približne 35 percent. Uviedla to riaditeľka múzea Erika Cintulová s tým, že pod tento nárast sa podpísalo viacero faktorov. „Jedným z nich je vydanie nula eurovej bankovky s podobizňou nášho hradu, o ktorú bol veľký záujem. Okrem toho sme zvýšili počet lektorov, takže sme uspokojili viac turistov a na prehliadky už nemuseli čakať v radoch. No a v neposlednom rade je to fakt, že hrad po rekonštrukcii vyzerá naozaj krásne,“ zdôvodnila.

Konštatovala, že minulý rok bol mimoriadne úspešný, na hrad i do ďalších expozícií múzea zavítalo 62 tisíc návštevníkov, pričom v roku 2017 ich bolo 46 tisíc. V čoraz väčších počtoch objavujú slovenské pamiatky aj domáci návštevníci, čo zaznamenali aj na Kežmarskom hrade. „Útlm, ktorý nastal po revolúcii, sa vytráca a ľudia prichádzajú na to, že na Slovensku máme naozaj krásne pamiatky. Opäť sa vracia aj poľská klientela a informácie o nás sa dostávajú aj ďalej do zahraničia, zvýšil sa nám počet hostí z Izraela, Nemecka či Maďarska,“ doplnila riaditeľka.

Najväčší záujem bol o spomínanú nula eurovú bankovku, ktorá pomohla hrad spropagovať, tradične obľúbené však boli aj hradné rozprávky, filmové i divadelné festivaly a obrovský úspech zaznamenali opäť Krvavé dejiny. Zvýšený počet návštevníkov bol aj na vynovenej webovej stránke múzea, kde pracovníci publikujú aj príspevky zo svojej odbornej činnosti. „Našou súčasťou sú aj ďalšie objekty, v meštianskom dome v centre, kde máme expozíciu meštianskej bytovej kultúry, návštevnosť stúpla o približne 20 percent. Vo výstavnej sieni sme minulý rok pripravili približne 10 výstav, najväčší záujem bol o expozíciu venovanú obdobiu prvej Československej republiky a dopadu na Kežmarok,“ konštatovala Cintulová.

V tomto roku chystajú na hrade viacero noviniek, jednou z nich bude výstava o zaniknutej obci Ruskinovce, či nová expozícia lapidária a ďalšia nula eurová bankovka s podobizňou Imricha Tököliho. Pripravujú tiež viacero kultúrnych podujatí, divadelných predstavení či koncertov. „Našou snahou je expozície vždy dopĺňať a obmieňať, aby návštevníci mali prečo prísť,“ uzavrela riaditeľka Kežmarského múzea.

Vo fotogalérii pod článkom si môžete pozrieť rekonštrukciu bojov II. svetovej vojny z kežmarského hra­du.

Boj o Kežmarský hrad: Rekonštrukcia bojov po 69 rokoch aj ako memento
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM