Peter Handzuš Kultúra

Kežmarský hrad privíta Festival slovenských múzeí

V priestoroch Kežmarského hradu sa v stredu 22. júna uskutoční Festival slovenských múzeí 2011, ktorý organizuje Zväz múzeí na Slovensku v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a Múzeom v Kežmarku. Podujatie odštartuje o 10.00 h, po slávnostnom

Z Kežmarského hradu informovali, že okrem iných s príspevkom Slovensko-poľská cezhraničná spolupráca Euroregiónu Tatry vystúpi riaditeľ Združenia Región Tatry Milan Nevlazla. O spolupráci Múzea v Bochni so slovenskými múzeami v Kežmarku, Levoči, Bardejove a Starej Ľubovni zase bude informovať riaditeľ Múzea Stanislava Fischera v Bochni Jan Flasza. Posledný príspevok na konferencii bude venovaný projektovým aktivitám Múzea v Kežmarku v rámci cezhraničnej spolupráce, ktorý prednesie jeho riaditeľka Erika Cintulová.
Súčasťou slávnostného programu bude aj prezentácia víťaza národnej súťaže Múzeum roka 2010, ktorým sa v kategórii špecializovaných múzeí a galérií s celoštátnou pôsobnosťou stalo Slovenské technické múzeum Košice, a tiež Galéria mesta Bratislavy, ktorá zvíťazila v kategórii regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie.
V rámci programu festivalu sa uskutoční aj prezentácia slovenských múzeí na nádvorí hradu. Počas dňa vystúpia kežmarské detské folklórne súbory Magura a Maguráčik, tanečno-spevácky súbor Kesaj a tanečno-športový klub TEMPO. Po skočení oficiálnej časti programu je pripravená prehliadka expozícií Múzea v Kežmarku v priestoroch hradu a v meštianskom dome na Hlavnom námestí v Kežmarku. Návštevníci podujatia si budú môcť pozrieť aj ďalšie historické pamiatky ako napr. Drevený artikulárny kostol chránený ako pamiatka UNESCO, nový evanjelický kostol, lyceálnu knižnicu a židovský cintorín.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM