Aktualizované Správy

Kiska na pojednávaní vinu popiera: Súdiť by mali Fica, Kaliňáka a Gašpara, tvrdí

Myslí si, že keby Fica vymenoval za predsedu Ústavného súdu SR, k žiadnej kauze by nedošlo.

Ilustračný obrázok k článku Kiska na pojednávaní vinu popiera: Súdiť by mali Fica, Kaliňáka a Gašpara, tvrdí
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Na Okresnom súde v Poprade sa začalo súdne pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG.

Bývalý prezident ešte predtým pre médiá uviedol, že ide o politický proces a vinu poprel.

Spolu s ním sa pred súd postavil aj konateľ firmy Eduard K.

Kiska víta, že bude môcť na súde popísať, ako sa veci udiali, a verí, že zvíťazí spravodlivosť. Tvrdí, že bol osem rokov vyšetrovaný, pretože bol prezidentom SR a nechcel sa podriadiť mafii.

Ku kaze by nedošlo

Podľa jeho slov by pred súdom mali stáť bývalý premiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Myslí si, že keby Fica vymenoval za predsedu Ústavného súdu SR, k žiadnej kauze by nedošlo.

Upozornil v tomto smere aj na výpovede viacerých aktérov známych súdnych káuz. Neštandardné podľa Kisku je, že prokurátor vymenil dvoch vyšetrovateľov, ktorí odmietli vzniesť voči nemu obvinenie.

„Našiel sa až tretí, ktorý tak spravil,“ skonštatoval.

Súd má vo štvrtok a v piatok (30. 6.) vypočuť obžalovaných a prečíta tiež desiatky svedeckých výpovedí a listinné dôkazy. Ďalšie hlavné pojednávanie sa bude konať v závislosti od prítomnosti oboch strán počas leta.

Prokurátor podľa neho vo svojej žalobe nespochybnil reálne zrealizované náklady, výnosy z prednáškových aktivít ani účtovníctvo, či vzťah spoločnosti s daňovým úradom.

Fico to odmieta

„Jediné, čo spochybnil, že je možné použiť politickú kampaň na zlepšenie značky môjho mena,“ objasnil Kiska. Deklaruje, že daňové priznanie opravili a štát neprišiel o žiadne peniaze. Na súde vyhlásil, že je nevinný.

Fico odmieta, že by Kiskova kauza mala niečo spoločné s menovaním šéfa Ústavného súdu. „Jasné, že to tak nebolo,“ odpovedal na tlačovej konferencii na otázku, či mal ponúknuť Kiskovi, že nebude stíhaný v tejto veci, ak ho vymenuje.

„Keď v tejto atmosfére nenávisti voči Smeru, čo predvádza polícia a prokuratúra, dotiahli Kisku pred súd a obžalovali ho, tak to musí byť čisté ako božie oko,“ dodal.

Prokurátor na súde vyhlásil, že spoločnosť KTAG zahrnula do účtovníctva aj doklady, ktoré neboli predmetom jej podnikateľskej činnosti a týkali sa výdavkov na Kiskovu predvolebnú kampaň.

Súd chce vypočuť šesť svedkov a tiež znalcov. Súdny spis má približne 6-tisíc strán. Kiska spolu s konateľom čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu.

Vyše 155-tisíc eur

Kauza súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou za jún a november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške viac ako 155-tisíc eur, respektíve zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami.

Obžalobu podal prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry v apríli 2022.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM