Martin Sýkora Samospráva

Klub nezávislých poslancov odmietol rokovať o viacerých zámeroch mesta!

Prerušené zasadanie popradského mestského zastupiteľstva pokračovalo v stredu (30.8.). Rokovanie viedol primátor Jozef Švagerko, ktorý potvrdil, že z funkcie neodstúpi.

Ilustračný obrázok k článku Klub nezávislých poslancov odmietol rokovať o viacerých zámeroch mesta!
Foto: Peter Handzuš

Hádka o programe, vedenie mesta bez väčšiny

Klub nezávislých poslancov (KNP) počas zasadnutia mestského zastupiteľstva v Poprade opätovne vyhlásil, že nebude schvaľovať finančné, majetkové a strategické zámery mesta do doby, kedy nebude jasne, zreteľne a jednoznačne formulované vyjadrenie primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka k zotrvaniu, respektíve odstúpeniu z funkcie primátora mesta. Štefan Pčola za KNP zároveň uviedol, že by primátor mal odstúpiť zo svojej funkcie. Ten sa svojej funkcie nateraz nevzdal.

„Pre náš poslanecký klub v tejto chvíli nie je podstatné, či sa z našim názorom stotožňujete. My – poslanci Klubu nezávislých, volení občanmi mesta Poprad, Vás opakovane vyzývame, aby Ste z postu primátora Mesta Poprad odstúpili,“ vyzval Švagerka Pčola ešte pred schvaľovaním programu.

Foto: Peter Handzuš

Poslanci sa rôznia v názoroch

Druhý viceprimátor mesta Poprad Pavol Gašper vyzval poslancov, aby nebránili v rozvoji mesta a rokovali počas zasadnutia mestského zastupiteľstva. „To, či primátor odstúpi alebo nie, je jeho rozhodnutie. Nechcem, aby mesto Poprad na sebe nieslo takúto škvrnu. Je možnosť blokovať majetkové, strategické a a finančné zámery mesta. Ale načo sme boli zvolení občanmi? Aby sme neschvaľovali veci,“ opýtal sa poslancov. „Vaše konanie mi pripadá ako vydieranie, kde ste si voličov zobrali ako rukojemníkov. Je to zlé, zlé, zlé. Chcem vás požiadať, aby ste si uvedomili, prečo vás občania volili. Sú tam vážne veci k návrhu rozpočtu,“ adresoval poslancom viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš. Podľa poslanca Vladimíra Lajčáka by mal primátor odstúpiť, aby sa mohli vypísať doplňujúce voľby.

„Volieb sa môže zúčastniť aj terajší pán primátor. Ak mu dajú občania svoju dôveru, tak my ako poslanci budeme ďalej spolupracovať,“ doplnil Lajčák.

Podľa Lajčáka je toto jediná čistá cesta riešenia tejto situácie. Primátor by mal vedieť, ako sa k tomu stavia volič. „Práve zodpovednosť nás núti konať tak, ako konáme.Podľa neho by mal Švagerko vedieť názor voličov a ich názor na celú situáciu,“ konštatoval Lajčák. Súčasné vedenie mesta stratilo v zastupiteľstve väčšinu, čo ovplyvní jeho plány v meste. „Mrzí ma, že ideme týmto smerom. Pýtam sa, kto vám dal morálne právo, aby sme rozhodovali na ľudí. Siahnite si všetci, ktorí tu sedíte odsudzovať primátora, kým nebol právoplatne odsúdený. Nebojkotujte a nerobte si trhací kalendár zo zastupiteľstva,“ vyhlásil Bohumil Košický pred hlasovaním o programe zasadania s rizikom, že pôvodne navrhnutý program neprejde. „Snažíme sa byť nielen politicky korektní, ale aj morálni. Na všetko, čo tu robíme, máme právo,“ odpovedal Rudolf Kubus, člen KNP.

Foto: Peter Handzuš

Švagerko nechce utekať

K situácii sa vyjadril aj primátor Poprad Jozef Švagerko, ktorého incident s alkoholom za volantom prispel k súčasného stavu v zastupiteľstve. „Som človek, ktorý padá a zlyhal, má chyby a s chybami rieši svoju situáciu. Tá najviac škodí mojej rodine a mojim najbližším,“ uviedol primátor. Ako doplnil, jeho dovolenka nebola náhodná, potreboval si usporiadať myšlienky. „Z morálneho hľadiska by bolo najjednoduchšie utiecť, vyhnúť sa médiám, nepozerať sa vám do očí. Na druhej strane vám poviem, že z morálneho hľadiska potrebujem doriešiť veci. Nie je to útek,“ povedal. K právnym veciam sa primátor odmietol vyjadrovať. „Na teraz neodstupujem, ja mesto nenechám. Viete, vynaložiť finančné prostriedky na predčasné voľby v tomto období, nie, toto ja nedovolím,“ uviedol primátor.

Poslanci mestského zastupiteľstva na dnešnom rokovaní rokovali len o zmenách rozpočtu, všeobecnom záväznom nariadení mesta Poprad o umiestňovanie plagátov na verejných priestranstvách počas prebiehajúcich volieb do VÚC, zmenách v územnom pláne mesta, predložení žiadostí na získanie dotácie pre budovu Dobrovoľného hasičského zboru v Spišskej Sobote a na dostavbu telocviční, respektíve ich vylepšení. Schválili aj dotáciu z mestského rozpočtu pre Podtatranské múzeum.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM