Martin Sýkora Rôzne

Kódex kandidáta: Majerský vyzýva na odmietnutie kupovania voličských hlasov

Kandidát na post župana Prešovského samosprávneho kraja vyzval spolukandidátov na podpísanie tzv. Kódexu kandidáta - má pomôcť zabrániť kupovaniu hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Kódex kandidáta: Majerský vyzýva na odmietnutie kupovania voličských hlasov
Zdroj: TASR

Stopka kupovaniu hlasov

Kandidát na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v jesenných voľbách Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) vyzýva všetkých kandidátov na predsedov vyšších územných celkov (VÚC), aby podpísali Kódex kandidáta na predsedu samosprávneho kraja, a tým sa zaviazali, že odmietnu akúkoľvek formu kupovania voličských hlasov. Zároveň že budú spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní v prípade indícií, ktoré by takémuto konaniu nasvedčovali. Odmietnu tiež akúkoľvek spoluprácu s fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré by im takúto pomoc ponúkali.

Žiadny volebný obchod

Ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol, že v minulosti pri voľbách do rôznych orgánov dochádzalo k zneužívaniu niektorých sociálnych skupín, najmä v rómskych osadách. Niektorí politici sa podľa neho snažili získať ich priazeň a kúpiť si ich hlas buď za peniaze, alebo získaním inej materiálnej výhody. Majerský uviedol, že už teraz má avíza, že v niektorých osadách pod Tatrami sa o takejto možnosti obchodu hovorilo. Priame dôkazy však nemá. Preto sa obracia na kandidátov, aby svojím podpisom pod kódex verejne deklarovali, že im ide o slobodný, čestný a demokratický priebeh volieb. Text kódexu začínajú distribuovať v týchto dňoch.

„Ide o Kódex predsedu samosprávneho kraja, ale záleží mi na tom, aby aj tí, ktorí kandidujú na post poslanca samosprávneho kraja, nešli týmto spôsobom vyhrať voľby, že si kúpia rómsky hlas, alebo aj hlas akéhokoľvek voliča, ale aby sa zápasilo o hlas voliča čestne, spravodlivo. Iba vtedy môžeme zaručiť to, že tieto voľby prebehnú demokraticky. Som o tom presvedčený, že v minulosti bol rómsky hlas zneužívaný,“ povedal Majerský. Priebežne bude zoznam kandidátov, ktorí podpíšu kódex, zverejňovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM