Peter Handzuš Rôzne

Kolegovia o smrti Stana (†49): Vždy bojoval s katastrofami

Hasiči sú ponorení v smútku. Pri boji s plameňmi v Kvetnici prišli o svojho dlhoročného kolegu. Stanislav Tropp (†49) patril k najskúsenejším v tíme a vždy zasahoval pri tých najväčších nešťastiach. Otec troch detí to posledné neprežil.

Stanislav zachraňoval životy a majetok iných pred ohnivým živlom. Sám však pri boji s ohňom napokon zahynul. Jeho srdce nevydržalo, nepomohla ani rýchla pomoc kolegov a záchranárov. Všetci v kolektíve ho považovali za ostrieľaného odborníka a spomínajú na jeho odvahu.

Skúsený hasič zahynul v práci, pri dohášaní požiaru lesa v Kvetnici. Požiar vypukol v nedeľu na poludnie. Silný vietor ho rýchlo rozfúkal na 10 hektárov. Spolu so Stanom sa na hasení a dohášaní požiaru zapojilo ďalších sedemdesiat hasičov.

Stanislav Tropp bude najviac chýbať rodine. O dobrého kamaráta prišli aj jeho kolegovia. Ako technik pracoval u hasičov 25 rokov. Zomrel za volantom cisterny s ktorou vozil vodu na hasenie požiaru v Kvetnici. Keď sa Stano kolegom nehlásil vysielačkou ani nedvíhal mobil, vybrali sa ho hľadať. Kolega ho našiel v bezvedomí za volantom auta.

Či išlo o kalamitu či veľké požiare vo Vysokých Tatrách, všade tam pomáhal aj Stano. Pomáhal aj pri hasení veľkých požiarov v Slovenskom raji. „Kolega bol pri všetkých veľkých zásahoch, ktoré sme tu pod Tatrami mali,“ rozhovoril sa pre čas.sk veliteľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. „Môžeme vyhrávať nad ohňom, ale niekedy sa nedá vyhrať všetko,“ dodal smutne veliteľ popradských hasičov.

V hornatom teréne hasiči stále používajú cisterny na podvozkoch Tatra 148. Tú poznal Stanislav Tropp do poslednej skrutky. // „Stará škola, vynikajúci odborník, povedané s nadsádzkou, dokázal so skrutkovačom opraviť aj tú tatrovku,“// spomínal so smútkom v hlase pre čas.sk Stanov kolega Branislav Bíro.

Viac o tregédii sa dozviete zo správ: [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.132731_Tra­gedia-v-Kvetnici:-Stano-(†49)-zomrel-pri-boji-s-ohnom!]Tragédia v Kvetnici: Stano (†49) zomrel pri boji s ohňom![/link] [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.132648_Za­bery-z-poziariska:-Plamene-a-dym-za-Kvetnicou]Zábery z požiariska: Plamene a dym za Kvetnicou[/link]

Poprad24/cas.sk Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM