Rôzne

Koľko stojí tréning a výchova nového Petra Sagana

Chcete mať doma ďalšieho Sagana? Na začiatok stačí lacnejší bicykel, oblečenie, helma a cyklistické tretry. Čas ukáže, či mu raz budete fandiť na Tour de France.

Ilustračný obrázok k článku Koľko stojí tréning a výchova nového Petra Sagana
Zdroj: Dnes24.sk

„Je to krásny, ale aj spravodlivý a zdravý šport. Posilňuje morálku a dáva dobrý základ do ďalšieho života,“ hovorí Stanislav Holec, prezident Športového klubu cyklistiky Dubnica nad Váhom. “A dá sa praktizovať celý život.“

Cyklistika je dnes trendy najmä vďaka fenomenálnu Petrovi Saganovi. Tí, ktorí podľahli jej čaru, vedia, že ide o lásku na celý život. Na Slovenskom zväze cyklistiky evidujú okolo 150 klubov a subjektov, kde sa možno cyklistike a jej rôznym odvetviam venovať.

„V poslednom čase sa záujem zvýšil. Veľmi sa mu darí v Trenčíne, Žiari nad Hronom, Podbrezovej i Dubnici nad Váhom. V Žiline, kde Peter začínal, je doslova Saganománia,“ hovorí Holec.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI: Ukážte svetu, ako držíte Peťovi palce. Za fotku a hlas hráte o skvelé ceny

Kedy je ten správny čas začať s cyklistikou?

Najlepší na rozbeh je vek 10 rokov

„U nás preferujeme vek okolo 10 rokov. Najradšej berieme deti v zime. Do jari sa s nimi venujeme všeobecnej športovej príprave v telocvični, chodíme na túry, plávať, korčuľovať, lyžovať, aby získali určitú kondíciu, tréningové návyky a režim,“ vysvetľuje šéf dubnického klubu.

Deti sa podľa Holeca musia s bicyklom zžiť. Začať môžu aj na horskom bicykli. „Na cestný môžu prejsť postupne, tak aby to bolo pre nich bezpečné,“ dodáva.

Štartovací balíček za stovky eur

Začiatočníci nepotrebujú špičkový bicykel. Dôležité je, aby čosi vydržal. Odhady odborníkov kolíšu okolo sumy 1 000 eur. „U nás aj v niektorých iných kluboch bicykel aj oblečenie dostanú. Rodičom stačí dokúpiť už len prilbu a tretry,“ ubezpečuje Holec.

Ak sa nádejný talent chytí, môže siahnuť po drahšom vybavení. Špičkový pretekársky stroj stojí zhruba 15-tisíc eur a je poskladaný na mieru. Ak ste dobrí, zaplatia ho sponzori. Naša cyklistická hviezda má na sezónu k dispozícii aj 15 kusov. Vo všeobecnosti však platí, že ak vám bicykel sadne, netreba ho počas sezóny meniť.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Deti trávia až šesť hodín denne pred obrazovkou. Ako s tým bojovať?

Zdravý a spravodlivý šport

Začiatočník najazdí za rok od 2– do 3-tisíc kilometrov. Za pár rokov je to aj 18-tisíc kilometrov. Profesionáli absolvujú počas jednej sezóny aj 35-tisíc kilometrov.

„Cyklistika je spravodlivá. Kto na sebe pracuje, skôr či neskôr sa dočká úspechov. Treba byť trpezlivý,“ pripomína Holec. A dodáva: „Je to aj zdravý a pekný šport. Spoznáte kus sveta, jazdíte v prírode. Dokonca sa ukazuje, že cestní cyklisti sú neskôr výborní šoféri, lebo sa vedia dobre orientovať na ceste a v premávke.“

A posilňuje charakter i vôľu. „Jazdí sa v daždi, snehu, keď začnú bolieť nohy, dostanete kŕče, po páde s odratou kožou. To všetko sa naučíte prekonávať. Je to výborná príprava do života,“ dodáva.

Získajte 1 000 eur

Chceli by ste podporiť deti, ktoré začínajú s cyklistikou? Máte plán, ale neviete ako na to? Zapojte sa do výzvy, ktorú nedávno vyhlásila Raiffeisen banka. Po celom Slovensku chce podporiť najlepšie projekty pre deti so zameraním na šport. Získať môžete aj materiálno-technické vybavenie pre mladých športovcov.

O finančný príspevok môžu žiadať materské, základné a stredné školy, mimovládne organizácie, samosprávy i verejnoprávne inštitúcie. Svoj projekt môžu prihlásiť do 15. augusta. Ak získajú najviac hlasov, Raiffeisen banka im poskytne tisíc eur.

ČÍTAJTE AJ: Šport zlepšuje známky v škole viac ako doučovanie

Peter Sagan - TdF
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM