Správy

Kolorit dotvárajú vodopády aj jazierka: Tatranská botanická záhrada bude opäť otvorená

Expozícia tatranskej prírody, známa ako „botanická záhrada“, ktorú verejnosti po prvý raz sprístupnili v júli 1992, sa rozprestiera na ploche 3,20 hektára.

Ilustračný obrázok k článku Kolorit dotvárajú vodopády aj jazierka: Tatranská botanická záhrada bude opäť otvorená
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách bude od piatka 20. 5. opäť prístupná verejnosti. V areáli, ktorý je domovom 330 druhov rastlín a drevín, aktuálne okrem iných kvitne aj jeden z tatranských endemitov, mak tatranský. Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti.

Viac správ z Popradu:

„Práve máj a jún sú mesiace, keď sa v celej svojej kráse ukáže väčšina obyvateľov botanickej záhrady. Vtedy jej zákutia doslova hýria všetkými farbami,“ uvádzajú ochranári s tým, že medzi práve kvitnúcimi rastlinami sú spolu s makom tatranským aj iskerník alpínsky, dryádka osemlupienková, horec Clusiov, skalokráska pyrenejská, pochybok nízky, ostropysk Hallerov, žltohlav európsky či viaceré druhy prvosienok.

Vodopády a jazierka

Expozícia tatranskej prírody, známa ako „botanická záhrada“, ktorú verejnosti po prvý raz sprístupnili v júli 1992, sa rozprestiera na ploche 3,20 hektára.

Leží vo výške 850 m n. m. a ponúka výhľady na Lomnický štít a okolité vrcholy.

„Jej prvoradým cieľom je poznávanie tatranskej prírody, záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry,“ priblížil TANAP s tým, že súčasťou Expozície tatranskej prírody je aj geologická miniexpozícia, či pamätné miesto venované významným botanikom, zoológom a zakladateľom TANAP-u.

Jej kolorit dotvárajú vodopády, potôčky a jazierka, ktoré sú domovom žiab i mlokov. Otvorená je do 18. septembra denne, do konca letných prázdnin v čase od 9.00 hod. do 17.00 hod., po nich do 15.00 hod.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM