Peter Handzuš Rôzne

Kométa stojí v depe. Na generálku stále nie je dosť peňazí

Chlapi z Veterán klubu železníc robia, čo sa dá. Na Kométe opravujú to, na čo majú financie. Generálka je však stále v nedohľadne. Storočná električka stojí v popradskom depe a čaká na svoj osud.

Ako nás informoval Mikuláš Argalács, na prelome júna a júla 2012 je situácia s opravou Kométy nasledovná:

  1. Prebieha oprava druhého motora.
  2. Je zabezpečená kompletná rekonštrukcia bŕzd.
  3. Je urobený súpis prác, vrátane ceny, ktoré by mali predstavovať generálnu opravu.

K tomuto stavu predseda Veterán klubu železníc Poprad Jaroslav Vančo hovorí: „Keď je porucha taká rozsiahla a jej odstránenie si vyžaduje nielen opravu motorov, ale aj rozvodov v celom vozidle, rozhodli sme sa pre generálnu opravu aj preto, lebo táto zabezpečí bezpečný chod Kométy v najbližších desaťročiach.“ Odhadovaná suma na takýto rozsah prác je do 30 tis. eur. Isté je, že do dňa výročia storočnice dobudovania trate TEŽ na Štrbské Pleso, ktorým je 16. august, nebude električka Kométa v prevádzke.

Po dotácii od Prešovského samosprávneho kraja vo výške 1700 eur bola úspešná aj zbierka na podujatí Rendez v Bratislave. Tu sa v pokladničke zhromaždilo 856 eur. Najvyšší príspevok 500 eur bol od Jiřího Kubáčka, generálneho riaditeľa sekcie železničnej dopravy Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Viac o záchrane Kométy sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.137095_VI­DEO:-Zachrana-Komety-je-aj-v-nasich-rukach]TU![/link]

Poprad24 Foto: archív VKŽ

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM