Peter Handzuš Rôzne

Komisia rokovala o zonácii TANAP-u v Tatrách

Odborný návrh zonácie Vysokých Tatier by mohol byť predložený na rokovanie vlády SR do konca roka. Na brífingu v Tichej doline vo Vysokých Tatrách to dnes potvrdil minister životného prostredia SR József Nagy.

Minister nevidí zásadný problém v tom, aby nemohla byť do konca roka zonácia uzavretá. „Dnes sme na vlastné oči priamo v Tatrách videli a diskutovali s vedeckou obcou o problémoch. Verím, že po dohode s odborníkmi sa nám podarí spoločne aj s ochranármi, mimovládnymi organizáciami, neštátnymi vlastníkmi lesov a ostatnými stranami dospieť k návrhu zonácie, ktorý zabezpečí kvalitnú ochranu prírody a poriadok v slovenských veľhorách,“ konštatoval Nagy. Odborný návrh zonácie by mal podľa neho byť uzavretý súbežne s novým návrhom zákona o ochrane prírody a krajiny. „Mali by tam byť zakotvené aj garancie pre vlastníkov lesov, ktorí budú zároveň vidieť garancie aj v zákone o štátnom rozpočte,“ doplnil minister.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) si dalo termín, že do decembra sa návrh zonácie dostane pred vládu a v budúcom roku by sa mohol aj schváliť. Pri zonácii je základným problémom dohoda medzi lesníkmi, ochranármi a vlastníkmi pozemkov v oblasti národného parku. „Najväčší konflikt je ten, že súkromní vlastníci lesov, pokiaľ majú byť obmedzení v zonácii, tak očakávajú nejakú podporu zo strany štátu a to je kľúčová otázka,“ zhodnotil Nagy. Podľa neho by sa mali nájsť prostriedky na kompenzáciu, pretože Tatranský národný park (TANAP) je klenotom Slovenska.

„Aj v zákone o ochrane prírody chceme meniť systém ochrany, jedným z takých bodov je správa štátnych pozemkov v chránených územiach. Mohlo by dôjsť k dohode medzi rezortom pôdohospodárstva a životného prostredia, aby organizácie ochrany prírody v chránených územiach spravovali štátne pozemky,“ vysvetľuje generálny riaditeľ sekcie ochrany prírody a krajiny MŽP SR Rastislav Rybanič.

Túto možnosť nevylúčil ani minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon, je však potrebné vyjasniť si podmienky. „Týkajú sa hospodárenia a rozširovania jednotlivých chránených zón. Ak však v každom národnom parku urobíme zonáciu, mohla by prejsť správa z ministerstva pôdohospodárstva od štátnych lesov na správu národného parku,“ vysvetľuje Nagy.

Podľa ochranárov je najväčší konflikt pri tvorbe pravidiel v rôznosti prístupov jednotlivých strán. „Lesníci si dlho ťahali svoju linku, ochranári zase svoju, rekreácia a cestovný ruch chceli zase niečo iné,“ vysvetľuje ekológ Univerzity Komenského Ján Toporcer. Zonácia by mala byť podľa neho niečím, čo zosúladí rôzne spôsoby využívania prírody. Toporcer ocenil prístup ministerstva i lesníkov k názorom odbornej verejnosti. Podľa neho sú lepšie predpoklady na dokončenie návrhu zonácie ako v roku 2004.
To, aby bol už konečne ukončený, žiadajú aj developeri a podnikatelia, ktorí chcú v Tatrách rozvíjať cestovný ruch. „Je to adekvátne, je to národný park, chodia tu ľudia, sú tu potrebné služby. V zahraničí je to tak, že cestovný ruch a ochrana prírody idú ruka v ruke,“ konštatoval Rybanič. Návrh zonácie Tatier je podľa neho dokončený na 80 %.

Podľa lesníkov je pri jej tvorbe zhoda s ochranármi už na veľkej výmere TANAPu. „Rozdiely sú v nejakých detailoch, či budeme akceptovať aj tzv. prírodné procesy na lokalitách, ktoré boli človekom zmenené. S tým sa nestotožňujeme a myslíme si, že chránené by malo byť to, čo je prírodné, pôvodné,“ priblížil názor lesníkov Peter Fleischer zo Štátnych lesov TANAPu. Ide napr. o lokalitu Tichej a Kôprovej doliny. Verí však, že sa nájde kompromisné riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým stranám.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM